Již několikrát jsme si u pátých dveří kladli otázku, co je lepší, zavařit prostor po SPZ nebo použít plastový překryt? Dnes Vás seznámíme s oběma postupy a budeme očekávat Vaše reakce.

Jako první Vám představíme zavaření 5tých dveří. Tuto úpravu musí provést odborník, co se vyzná v klempířské práci. Na začátku si rozmyslíme, jestli zavaříme pouze prostor po SPZtce a zachováme prolis, nebo překryjeme celou spodní část a celý prostor bude jedna velká plocha..Dále se rozhodneme, zda zachováme znak nebo i jeho se zbavíme. A již můžeme demontovat vnitřní výplň dveří a poté obě světýlka SPZky a spínač na otevírání pátých dveří. Nyní přichází ke slovu klempíř, který si nejprve připraví co nejlépe napasovaný plech a poté ho přivaří. Dále je třeba provést antikorozní ochranu a dobře zavařený prostor vytmelit a vybrousit. Teď již zbývá pouze dojet k lakýrníkovi a zadní část dostane nový vzhled.

Druhý způsob je použití plastového překrytu. My jsme použili překryt z ElisPlastu, který je u nás na trhu zatím jediný. Zde je způsob zcela jiný. Můžeme si vybrat. Buď nejprve navštívíme lakýrníka a překryt necháme nastříkat do požadované barvy nebo lakování provedeme po montáži.

Nyní, kdo chce, může demontovat opět osvětlení a spínač na otevírání pátých dveří, což ale není podmínkou. Dalším krokem je důkladné očistění a zdrsnění lepených ploch. Důležitým krokem je nanesení lepidla. Můžeme si vybrat jestli lepidlo naneseme na dveře nebo plastový překryt, ale zvláště důkladně jej naneseme po obvodě překrytu, kolem znaku a výřezu na SPZtku. Pomocí několika svěrek překryt přitiskneme, než lepidlo zaschne.

Závěrem uvedeme výhody a nevýhody obou způsobů:

Zavaření-pokud se precizně pracuje je odbornější a hezčí, ale pracnější a dražší. Nalepení-zvládne i amatér a nás překvapila přesnost s jakou překryt dosedl.

Důležitým bodem je také přestěhování registrační značky do prostor nárazníku, ale o tom zase někdy příště. Plastový překryt je také k dostání v našem internetovém obchodě na www.skoda-shop.cz.

Další ukázky pátých dveří:

Pouze zamračení prostoru pro registrační známku: