Výměna stávajících zrcátek za tuningová.Přišlo mi několik E.mailů, proč se nepokračuje v sekci „FABIA SERIÁL“. Nyní po delší době opět přidáváme v této oblíbené složce další téma, a tím jsou zpětná zrcátka. Stávající zrcátka na Fabii žádného tuningového nadšence příliš neosloví. Jednoduchou úpravou je stávající černá zrcátka dát do barvy vozu (pokud to není již z výroby). Komu ale ani tato úprava nestačí, tak je tu jediná možnost a tou je výměna celých zrcátek.

Jednoduchá je montáž zpětných zrcátek od firmy Mattig typ D, na které již existují Fabiacké adaptéry. Celý komplet vyjde na necelých dvaapůl tisíce. Barvení buď provedete pomocí lakýrníka nebo šikovnější si je mohou stříknout sami.

Nejprve začněme demontáží stávajících zrcátek. Odmontujeme výplň dveří, která drží zespodu na třech šroubkách, dále v madlu jsou další tři a nesmíme zapomenout na poslední, který je pod krytem ovládání zrcátka. Nyní výplň vycvakneme, pohybem směrem nahoru ji uvolníme a vyhákneme lanko otvírání. Po sundání výplně vyjmeme odcvaknutím trojúhelníkový vnitřní kryt zrcátka včetně výškového reproduktoru. Nyní již příjde na řadu vlastní demontáž zpětného zrcátka, které drží na jednom centrálním šroubu. Po vyšroubování vyjmeme celé zrcátko směrem ven z auta, včetně bovdenu na štelování.

Nyní již přistoupíme k samotné montáži. Opět zrcátko přišroubujeme centrálním šroubem, u kterého si vypomůžeme třemi podložkami pro vymezení délky šroubu. Ještě před nasazením doporučujeme adaptér podmáznout silikonem, aby nevnikala voda do dveří. Po řádném dotažení nasadíme vnitřní kryt s výškovým reproduktorem a dáme nazpět výplň dveří. Tím je výměna zrcátek hotova.

Ještě jedna maličkost na závěr. Po ovladači na štelování původních zrcátek nám v krytu dveří zbyla díra. Jednoduše se tento díl nahradí za kryt od elektrických zrcátek, který je plný. Na stranu u řidiče se dá sehnat z fabií, které se vyváží do Anglie, tedy s řízením na pravé straně.