V sobotu, 4. srpna 2007 startuje ve 12:00 hod z Rudého náměstí v Moskvě deset vozů Škoda Octavia Scout a vydá se na přes 9700 km dlouhou expedici s cílem ve Vladivostoku u Japonského moře.1186152335Evropská trasa expedice „Scout Experience“ povede přes Rjazaň, Penzu, Samaru, Ufu a bude končit za Uralem v Čeljabinsku. Expedice pak bude pokračovat dále do vnitrozemí asijské části Ruské federace přes Jekatěrinburg, Omsk až do Novosibirska a dále přes Krasnojarsk, Irkutsk až k Bajkalskému jezeru. Poslední etapa povede podél hranic s Čínou až do Vladivostoku a symbolicky bude zakončena v cíli známé transsibiřské magistrály.

1186152359Během sedmnácti dnů tak posádky tvořené novináři z osmi zemí projedou přes 11 časových pásem a vyzkouší všechny druhy silnic – od asfaltových v Moskvě a okolí až po polní a šotolinové cesty na Sibiří a dálném východě Ruské federace. Jednotlivé etapy měří od 401 km až po nejdelší 1059 km.

1186152374Cílem expedice je prověřit běžné sériové vozy Škoda Octavia Scout v extrémních jízdních podmínkách a zvýšit povědomí o značce Škoda zejména v asijských částech Ruské federace. Během cesty tak mají posádky naplánované zastávky u místních prodejců značky Škoda a setkání s představiteli měst a oblastí, které navštíví.

Škoda Octavia Scout byla na trh uvedena na začátku letošního roku. Vychází z modelu Octavia Combi 4×4 a vyznačuje se kromě systému pohonu všech čtyř kol novým originálním designem. Od „standardního“ modelu se odlišuje především vyšší světlou výškou a použitím optického paketu „Scout“ s novým předním a zadním nárazníkem, bočními ochrannými lištami a ochrannými lemy blatníků.