V extrémních podmínkách americké pouště proběhl test dvou prototypů nové generace modelu Škoda Superb. Poprvé v historii značky Škoda byli na tuto akci přizvání i zástupci médií ještě před oficiální premiérou připravovaného modelu.superb 2 - official testPrototypy nástupce úspěšné řady, vybavené lehkou kamufláží, představil prvním zástupcům tisku člen představenstva Škoda Auto a.s. odpovědný za oblast technického vývoje Dr. Eckhard Scholz, který uvedl: „Nový Superb je výjimečný vůz a přináší řadu technických novinek a zajímavých řešení. Proto jsme zvolili i tuto netradiční formu prezentace.“

Současná úspěšná generace modelové řady Superb etablovala značku Škoda mezi velkými sedany a zákazníci si již zvykli na její přítomnost v segmentech střední a vyšší střední třídy. Nová generace modelové řady byla od základu vyvinuta jako zcela nový vůz. Nabídkou prostoru a komfortu cestování se řadí na vrchol střední třídy osobních automobilů. Nová Škoda Superb naváže na současnou generaci základní hodnotou v psuperb 2 - official testodobě mimořádné prostornosti interiéru.

Úspěšnost současného modelu Superb dokládá mimo jiné i fakt, že se umístil na předních pozicích v průzkumu spokojenosti zákazníků za rok 2007, který provádí celosvětově uznávaná organizace J. D. Power. Ve Velké Británii se Superb umístil v kategorii rodinných vozů na čtvrtém místě, přičemž první místo obsadila Škoda Octavia. Celkově se značka Škoda umístila na výborném druhém místě. V Německu, na největším trhu značky Škoda, se umístil Superb na druhém místě v rámci střední třídy. Celkově je pak u německých zákazníků čtvrtým nejoblíbenějším modelem.

superb 2 - official testVývoj nového modelu zajišťoval technický vývoj Škoda Auto, který v současné době prochází výrazným rozvojem a je třetím největším vývojovým pracovištěm v rámci koncernu VW. Představované vozy, které prošly náročnými zkouškami v Death Valley v Kalifornii, jsou testovací prototypy osazené motory 1,8 TSI/118 kW. Jedná se o konstrukčně stejný motor, který je od poloviny tohoto roku nabízen pro modelovou řadu Octavia.

superb 2 - official testPro novou generaci modelu Superb je připravena řada technických novinek a zajímavých řešení. Jednou z nich jsou bi-xenonové světlomety s funkcí AFS včetně výsuvných integrovaných ostřikovačů světlometů, senzoru automatického spuštění stěračů a displeje „MAXI DOT“. Zkratka AFS (Adaptive Frontlight System) označuje systém adaptivních předních světlometů. Systém řízení předních světlometů využívá možnosti měnit geometrii světelného svazku předních světlometů, a tím přizpůsobit osvětlení před vozidlem různým jízdním situacím. Tento vysoce pokrokový systém doplňují funkce natáčecích světlometů, odbočovacích světel a funkce dynamické regulace sklonu světlometů. Spojením všech těchto funkcí vznikl sofistikovaný systém dynamicky se měnícího osvětlení superb 2 - official testvozovky, které významně zvyšuje bezpečnost jízdy, neboť na lépe osvětlené překážky může řidič reagovat dříve.

Další technické detaily a nabízené motorizace budou zveřejněny při světové premiéře nové generace modelové řady Superb, která proběhne na autosalonu v Ženevě na jaře 2008.

fotky převzaty z automix.cz