Mega srazy jsou již letos u konce, finále Tuning Cupu již je ve vzpomínkách a sezóna 2009 se blíží ke konci. A to je pravý čas na klidné pohodové srazy. Ten první se konal hned na začátku října nedaleko Klatov v kempu Běšiny.Již jarní sraz pořádaný SKODAteamem ukázal jakým směrem chtějí pořadatelé jít. Program je rozdělen na dvě části. Tou první jsou závodní posádky, na které je připraveno šest rychlostních zkoušek a druhá část jsou soutěžící auta v kempu , pro které je připravena spanilá jízda zakončená návštěvou nějaké pamětihodnosti. Na jaře to byl hrad Klenová a nyní Černá věž a katakomby na Klatovském náměstí, kde proběhlo i hodnocení nejhezčích vozů srazu.

Kolem deváté se začal kemp v Běšinách plnit a také to byl čas začít s prvními soutěžemi. Tradiční je měření o nejhlasitější výfuk a aparaturu v automobilu doplnily i dvě nové soutěže. Ta první měla název „Opilý řidič, veselý vrah“ u které asistovala i policie. Ani ta druhá není většině našeho národa moc vzdálená a tou byla „Kdo nekrade, není Čech“ . V obou soutěžích se měřil čas a v první musel soutěžící vypít pivo, pětkrát se otočit kolem své osy a následně odemknout automobil. Ve druhé se jednalo o vyháčkování a otevření vozu Škoda 12O. V tu dobu měly závodní posádky rozpravu a následně start do prvních rychlostních zkoušek.

Po poledni následovalo řazení na spanilou jízdu, jejíž cíl byl na klatovském náměstí Míru. Sem přijely všechny škodovky, které soutěží v deseti kategoriích o nejhezčí vůz. Než porota vybrala nejhezčí auta, vydali se soutěžící po klatovských památkách. Tou méně náročnou byla prohlídka katakomb pod jezuitským kostelem Neposkvrněného početí Panny Marie a sv. Ignáce, kde se nachází několik desítek mumií. Zato druhá památka byla fyzicky náročnější. Byl ji výstup po 260 schodech na Černou věž, kde byl každý odměněn nádherným výhledem na Klatovy a jeho blízké okolí. To už se ale blížila třetí hodina a schylovalo se k vyhlášení pohárků za nejhezčí vůz. Asi nejhezčím a zároveň nejstarším vozem byla Škoda Populár z roku 1937. Dá se říct, že to byla taková třešnička na dortu tohoto poklidného srazu.

Po vyhlášení se většina účastníků vrátila do kempu, kam dojížděli i závodící posádky o Pohár Skodateamu. Zde se večer rozdaly pohárky ve všech osmi soutěžních skupinách, nezapomnělo se ani na dámské posádky a vše zakončilo promítání videoklipu ze srazu. Pořadatelé opět dokázali, že jde spojit závodní rychlá auta, natuněné miláčky, lety zrající veterány a historické památky v jeden úžasný víkend.

Tím jsem Vám přiblížil první říjnový víkend na Klatovsku a rád bych Vám připomenul, že naopak na konci října se letošní sezona opět ukončí v Dolních Chabrech. Tam na okraji Prahy se koná již tradiční sraz pořádaný týmem SKODAHOME.cz. Na letošní setkání je připraven i malý orientační závod podle šipkového itineráře. Mimo třech pohárů pro nejlepší v orientačním závodě bude rozdáno i 77 plaket pro účastníky setkání.