Před koncem roku většina z nás hodnotí právě ten končící a začíná myslet na nový, nadcházející. Ne jinak tomu je i u posádky Tlusťák-Škaloud na voze Citröen C2 S1600, která se v letošním roce stala mistry Evropy v kategorii vozů s jednou poháněnou nápravoTyto úspěchy a přízeň sponzorů rozhodly uskutečnit krok o kategorii výše a splnit si sen většiny současných jezdců pořízením nového silnějšího vozu. K radosti posádky i celého týmu do garáže přibyla nová kráska – Škoda Fabia S2000 a sám jezdec dodal „Je mi jasné, že přestup do třídy N4 nebude nic jednoduchého. Kromě několika vyjíměčných startů nemám s vozy s pohonem všech čtyř kol moc velké zkušenosti, většina mé soutěžní kariéry je spjata s předním náhonem. Proto chci vůz nejdříve důkladně poznat a učit se s ním krok po kroku.“

Nový vůz Škoda Fabia S2000 není asi třeba mnoho představovat, jako tajfůn s ním vtrhly tovární posádky do letošního Monte Carla, kde ukázaly, že je to auto, které hned může porážet ostatní soupeře ve své kategorii N4. Díky čtyřem vítězstvím, třem druhým a jednomu třetímu místu v osmi soutěžích IRC, ve kterých startovaly se o Fabie rozpoutal velký zájem. Sama fabrikla přiznala, že není schopná uspokojit veškerou poptávku po tomto autě. I to ukazuje, jak složité je získat opravdu konkurence schopný vůz, kterým dvoutisícovka z Mladé Boleslavi opravdu je. K radosti nás přiznivců vozů s okřídleným šípem ve znaku těší fakt, že ho bude pilotovat česká posádka  Tlusťák-Škaloud.

Na první ostré seznámení s novým vozem si posádka vybrala XV. TipCars PRAŽSKÝ RALLYSPRINT, kde jsme ho i my viděli poprvé ve válečných barvách. Ač se soutěž jela na dvou různých površích (šotolína-asfalt), ukázal Antonín Tlusťák, že mu Fabia S2000 náramně sedí. Čtvrté místo a ztráta 16 sekund na druhého Romana Krestu je hezký výsledek. Ač tento závod je brán spíše jako show, s premiérovým výsledkem může být posádka spokojená. Ještě letos se vůz představil na Mikulášské Rally Slušovice a opět zde posádka skončila na pátém místě ve společnosti vozů S2000 a WRC. My se již nyní těšíme na její další účinkování v příštím roce na soutěžích u nás  i v Evropě.

Závěrem můžeme doufat, že českých posádek na vozech Škoda Fabia S2000 bude u nás přibývat jak hub po dešti a pomohou našim posádkám k většímu prosazení na světových soutěžích. Nyní si již jen prohlédněte naši fotogalerii z Pražského Rallysprintu, kterou pro Vás nafotil Olin.