Světoznámá argentinská rally, třetí podnik šampionátu IRC, se nesla ve znamení vozů Škoda. Finský pilot Juho Hänninen ve službách továrního týmu Škoda Motorsport korunoval svůj výtečný výkon přesvědčivým vítězstvím, druhý byl Guy Wilks jezdící za tým Škod

Vozy Škoda tak poprvé ve své historii slaví "hattrick" a Juho Hänninen vévodí celkovému pořadí jezdců šampionátu IRC s pětibodovým náskokem před Wilksem, na třetí místo poskočil díky výsledku v Argentině Kopecký. Vedení si upevnila plným bodovým ziskem i značka Škoda v hodnocení výrobců, před druhým Peugeotem a třetím Fordem.

Náročná šotolinová rally byla rozložena do tří dnů, na jezdce čekalo 15 rychlostních zkoušek o celkové délce 231 km. Páteční supererzetu dlouhou 3.3 km, která se jela na městském okruhu, vyhrál jezdec Peugeotu a loňský vítěz seriálu IRC Kris Meeke před Guyem Wilksem, Hänninen s Kopeckým byli čtvrtý resp. pátý se shodným časem a ztrátou 2.9 sekundy na vítěze. Jak se však ukázalo, bylo to první a poslední vítězství jiné značky, než Škoda.

Sobotní etapu, která byla charakteristická extrémně rychlým a tvrdým povrchem, odstartoval ve velkém stylu Hänninen, vyhrál hned první ranní erzetu, dostal se do čela celkového hodnocení a do konce soutěže pak navyšoval náskok na všechny své soupeře. Ze sedmi sobotních erzet vyhral Hänninen šest a jen v jedné se o vteřinu sklonil před Wilksem. Pořadí po sobotní etapě – Hänninen, Wilks, Meeke, Kopecký.

V neděli čekal na jezdce odlišný charakter trati, znatelně techničtějsí, s nižšími rychlostními průměry, s kamenitým a bahnitým povrchem. Ve famozním představení pokračoval Juho Hänninen se spolujezdcem  Mikko Markkulou, kteří zvítězili v pěti ze sedmi nedělních erzet a celkově si připsali dílčí vítězství v 11 erzetách!! Druhý v pořadí Guy Wilks s Philipem Pughem udrželi bezpečně druhou příčku. Stále se zrychlující Jan Kopecký se spolujezdcem Petrem Starým se posunul i diky odstoupení jednoho z favoritů soutěže Krise Meeka pro technickou závadu v předposlední erzetě na vysněné podium.

Michal Hrabánek, šéf týmu Škoda Motorsport, komentuje úspěšný výsledek: „Vynikající výsledek je zúročením důkladné přípravy na obě jihoamerické soutěže. Vítězství v podniku IRC je vždy velice prestižní a fakt, že vozy Škoda Fabia Super 2000 obsadily všechny stupně vítězů je maximum, kterého lze dosáhnout. Tento úspěch patří nejen firmě Škoda a celému našemu týmu, ale i všem našim věrným fanouškům. Vzhledem k pozměněnému programu šampionátu IRC musíme nyní neprodleně zahájit přípravu na následující podnik, který se uskuteční koncem dubna na Kanárských ostrovech."

Juho Hänninen: „Skvělé vítězství, jsem ohromně šťastný. Po Brazílii jsem byl trochu smutný, ale udělal jsem skutečně maximum, abych zde vyhrál. Teď si užiju oslavy a pak se vrhneme s Mikkem a celým týmem na přípravu na další závody.“

Guy Wilks: „Fantastické oba závody v Jižní Americe, skvělý týmový výkon, vynikající představení značky Škoda. Juhovi gratuluji, celou soutěž přímo proletěl.“

Jan Kopecký: „Jsem šťastný, že se nám podařilo doprovodit na podium týmové kolegy. V letošni sezoně je to pro mne a Petra dosud nejlepši umistění a věřim, že se v následujicích závodech dokážeme posunout ještě výše."

SkodaAuto Media Site