Někteří se zeptají, co to je? A těm musím říci, že já jsem se s nimi setkal prvně před čtyřiceti lety v časopise ABC. Díky němu, jsem doma měl modely závodních aut, která se jinak v krámě nedala sehnat. Zároveň tyto modely rozvíjejí zručnost a i obrazovou

Škoda 1000 MB

Před časem se mi do ruky dostalo několik stavebnic aut s okřídleným šípem ve znaku, z čehož dvě mě zaujaly tak, že jsem se pustil do jejich stavby. Po dlouhé době jsem vzal do ruky nůžky,  lepidlo a zavzpomínal na dobu minulou. Prvním modelem byla Michlova černá okruhová Fabie MM01. Druhý model byl spíše srdeční záležitostí. Jedná se o vůz, se kterým posádka Michl-Šimík absolvovala v roce 2000 maratón London – Sydney. Jedná se o vůz Škoda 1000MB a z 95 účastníků soutěže dojela posádka na 39.místě a 3. ve své třídě do 1500cm3.

Škoda 130 RS

Poslední dobou se začaly objevovat ve formě papírových vystřihovánek i legendy škodováckého sportu. Ke mně se dostali dvě vystřihovánky vozů Škoda 130RS a Škoda 130LR. Asi každý uhodne, že začnu nezapomenutelnou stotřicítkou RS. Z této stavebnice  můžete postavit buď model z Rally Monte Carlo č.49, s nímž dojela posádka Blahna-Hlávka v roce 1977 celkově na 12. místě a vyhrála svoji třídu. Ti, co by naopak chtěli model z české soutěže, mohou zvolit druhou variantu, kterou je žlutomodrá stotřicítka z Barum teamu. Model je natištěn na pevném papíru včetně barevné shody s originálem. Podrobný návod v českém a anglickém jazyce včetně popisu o historii vozu.

Škoda 130 LR

Druhou je vystřihovánka závodního vozu Škoda 130LR z brické rally RAC z roku 1986. V závodě ho řídila škodovácká legenda John Haugland, který jednou také řekl „ Mám škodovku rád, jsme na sebe zvyklí a chtěl bych jí zůstat věrný. I zde kvalitní papír a barevná shoda s originálem. Opět dvojjazyčný návod a s hezkým popisem dvacetileté historie J. Hauglanda jako továrního jezdce u značky Škoda. Oba modely mají stupeň obtížnosti tři, takže jejich stavbu by měl zvládnou každý kdo umí vzít do ruky nůžky. U stavby modelů je nejdůležitější pečlivost a předem si pročíst návod, který je u obou stavebnic velmi podrobný. Jelikož jsem již něco modelů postavil, dovolím si obě papírové stavebnice ohodnotit znákou výborná, zvláště hodnotím detaily, které z obou vozů dělají věrné modely.

Ti, co o modely projeví zájem, mohou si je objednat v eshopu OBautodíly, specialisty na vše co se točí okolo škodovek.