Během dubna se postupně rozjíždí většina motoristických akcí. Velmi oblíbenou jak mezi mladými, ale i staršími ročníky jsou VETERÁNI, jejichž popularita v posledních letech velmi stoupá. My jsme navštívili 8. ročník výstavy historických vozidel "TOP

Celá výstava se konala v překrásném prostředí Chvalské Tvrze a i počasí přilákalo mnoho veteránů a diváků. V osm hodin ráno se začal plnit prostor vymezený pro veterány. Velkou raritou byl Ford T z roku 1915. Asi největší zájem byl o prvorepublikové kousky, které prezentovaly například značky Aero, Praga, Škoda nebo Tatra. Na těchto vozech bylo vidět, kde byl náš automobilový průmysl. Válečné období bylo zastoupeno několika vojenskými speciály spojenců, u kterých nechyběly posádky v dobových stejnokrojích US armády.

Další velkou skupinou byly vozy padesátých až sedmdesátých let minulého století. Zde se představily i dva velikáni komunistického režimu. První pochází ze zemně neomezených možností, kde zítřek znamená vlasně včera je GAZ M-21 Volga. Druhým kultovním autem socialistické éry byla u nás vyráběná Tatra 603, kterou charakterizoval slogan „4 dvéře, 6míst, 8 válců“. A co mají tyto dva vozy společného? Tím je rok výroby. A kde je ten největší rozdíl mezi nimi? GAZ M-21 Volga byla kopií Fordu Cutom Mainland z roku 1952 a naopak Tatra 603 předvedla ladné aerodinamické tvary a konstrukční um našich konstruktérů. V době svého vzniku patřila mezi nejelegantnější auta své doby a nejhezčí auta, jaká jezdila po silnicích východního bloku.

Dále  na TOP Veteran Rendez-vous přijely auta dalších světových značek, jakými je například Porsche, BMW či Ford. Těžko zde vyjmenovat všechna auta, která se objevila v Horních Počernicích. Kdo měl prohlédnutá auta, nebo ho přestaly bavit, mohl navštívit sousedící Chvalský zámek. Ten byl slavnostně otevřen ve čtvrtek 1. května 2008. Záměr záchrany stavby, které po letech chátrání hrozil zánik, započal již v roce 1992.  Původní středověká gotická tvrz se zachovalými střílnami, renesanční a barokně upravená pražskými jezuity, je zapsána v Ústředním seznamu památek. Po staletí je Chvalský zámek vnímán jako dominanta původní obce a historicky přirozené centrum.

V odpoledních hodinách přišla na řadu spanilá jízda odstartovaná senátorem Karlem Schwarzenbergem. Veteráni se rozjíždí do další sezony a my se můžeme těšit jaké nově zrenovované kousky se na našich srazech a soutěžích objeví. Nyní si již prohlédněte naši fotogalerii, která Vám představí takřka všechna vystavená auta.