V sobotu začal další ročník soutěže Tuning Cup a první kolo ostartovalo v příjemném prostředí autodromu ve Vysokém Mýtě na 8. FASHION CARS. Noční přeháňka nevěstila nic dobrého, ale nakonec bylo počasí celkem obstojné a občas i vysvitlo sluníčko.


 

Celý šampionát AZ pneu Tuning Cup 2010 se skládá z pěti soutěží a je zakončen otevřeným Mistrovstvím České republiky, které proběhne na Brňěnském výstavišti. Ve Vysokém Mýtě se objevily jak stálice české tuningové scény, tak nováčci, ale i účastníci ze zahraničí. Celkem je vypsáno 19 hlavních kategorií, což je o jednu méně než vloni. Ubyla kategorie „Oldies Scene“ , ale naopak zase přibyly dvě speální kategorie.

 

Ve speciálních kategoriích vloni byl nováček roku „RAT Scene“ , ve které auta ne vždy byla opravdovou krysou. Letos přibyly další dvě nové kategorie, které lépe vystihují těžko zařaditelná auta. Nováček roku zůstal beze změny, ale na auta v kategorii RAT budou pořadatelé klást věší důraz na rezavý looke a doplňky tohoto charakteru.

 

První novou kategorií je „Old School Scene“, jenž vychází z velké části z původní Oldies Scene – jde o další kategorii, na kterou nelze uplatnit stávající systém hodnocení používaný odbornou porotou. Jedná se o vozidla roku výroby 1980 a starší. Kategorie se snaží shromáždit vozy upravené a naaranžované ve starém „looku“, s dobovými a stylovými doplňky a jinými charakteristickými úpravami. Základní kritéria hodnocení jsou podobná jako v klasických soutěžních kategoriích (exteriér, interiér, motor, lak), větší důraz se ale klade na dobové doplňky, aranžmá a celkové pojetí soutěžního vozu.

 

Druhou novou kategorií je „Fanny Cars“, kategorie pro všechna vozidla „upravená“ ve volném až recesistickém stylu. Není omezena značkou vozidla ani rokem jeho výroby. Porota posuzuje hlavně osobitý nápad, celkové sladění vozu a jeho zajímavé doplňky. Funny Cars 🙂 většinou nemají šanci uspět dle bodového klíče v klasických soutěžních kategoriích a nelze je zařadit ani do RAT Scene či Old School Scene

 

Na sraze ještě probíhaly soutěže ve sprintech a hudební soutěže DbDrag a EMMA. Druhá jmenovaná prodělala oproti loňsku několik změn v zániku některých kategorií a naopak vyhlášení nových. Více Vám o sraze ale asi napoví naše fotogalerie, která se hlavně soustředila na vozy soutěžící v Tuning Cupu. Závěrem Vám ještě připomenu, že již příští víkend pokračuje druhé kolo Tuning Cupu na letišti Hradčany u Mimoně.