V neděli 9.května 2010 startoval na náměstí T.G.M. již 12. ročník jízdy historických vozidel „S veterány Českolipskem“. Naštěstí deštivá předpověď nevyšla a slunné počasí přilákalo pestrou paletu soutěžních vozů a motocyklů.

Na startu se objevila velmi pestrá směsice veteránů z různých časových období. Ty nejstarší patřily do období první republiky a nebyly to jen Pragovky nebo Aerovky, ale byly zde i kousky které pocházely ze zámoří. Například černý Dodge vyrobený v Detroitu roku 1923 ještě s pásovými brzdami na zadních bubnech. Určitým protikladem byly naše Pragovky též z třicátých let, které ukazovaly na jaké úrovni byl náš automobilový průmysl. V České Lípě naše značky ještě zastupovaly reprezentanti Tatra a Aero. Nesmím zapomenout ani na motocykly, které byly například Praga, ČZ a další.

Další skupinou byly poválečné vozy, které nejvíce zastupovala značka Tatra a její Tatraplán patřil k nejaerodynamičtějším vozům své doby.  Šedesátá a sedmdesátá léta začínají být velmi rozšířenou veteránskou skupinou. Tatra 603, Volha 21 nebo u nás nejvíce rozšířené různé typy značky Škoda. Ta se zde prezentovala řadou Spartak, Octavia, Felicia a v poslední době oblíbená embéčka. Cizí značky zde zastoupil například Mercedes, VW nebo Fiat.

Kolem desáté již byl ostrý start a veteráni se vydaly asi na osmdesáti kilometrový okruh, kde cestou soutěžící plnili různé úkoly včetně vědomostních otázek. Na jednom ze stanovišť byla například otázka, kdy se točila pohádka Pyšná princezna, nebo na jiném se zase střílelo z luku. Po dojetí do cíle následoval oběd a čekání na výsledky, po kterých již následoval odjezd domů.

Zpáteční cestu jsme zvolili Kokořínským údolím, kde jsme si udělali ještě několik zastávek. První byla na hradě Houska, o kterém se traduje že je postaven nad pekelnou branou. Díky restituci nedošlo k přestavbě na prosklené sanatorium a naopak hrad začíná vzkvétat. Další zastávka byla na skalním útvaru zvaném Pokličky. V tu chvíli se směrem nad Prahou začalo zatahovat, a my ještě chtěli navštívit hrad Kokořín. Proto jsme jen v rychlosti udělali pár fotek litříku s Kokořínským hradem v povzdálí a vydali se přes Mělník na Prahu.

Bohužel jsme nemohli použít přísloví „Hurá, sláva výletu, nezmokli jsme už jsme tu“. Těsně před příjezdem domů nás pokropila průtrž mračen, ale nic nám to nezkazilo na krásně prožité květnové neděli. Ještě závěrem pochválím pořadatele, kteří připravili velmi hezkou veteránskou soutěž. Nyní si jen prohlédněte naší fotogalerii, a sami uznejte jak krásná auta vyráběli naši dědové.