Doksy a Staré Splavy jsou nejznámější a nejvyhledávanější rekreační střediska severních Čech. Vznik Doks se datuje do druhé poloviny 13. století. První písemná zmínka je z r. 1293 v listině krále Václava II.. Velký význam pro rozvoj města měl císař Karel

Tu to klidnou a turisty oblíbenou krajinu dvakrát do roka navštíví i desítky vozů Škoda. Na jaře a na podzim se zde v kepu Klůček pořádájí tuningové srazy. Letošní 15. Škoda Tuning Doksy byl od jeho začátku doprovázen nepřízní počasí. Od pátku, kdy se sjížděli skalní příznivci srazu můžeme říci jediné, déšť a zima.

Sobotní den se probudil do zamračeného počasí, ale bez deště. Sice cesta na sraz byla ještě po mokrých silnicích, ale kemp se pomalu začal plnit. Dokonce na chvilku vysvitlo i sluníčko, ale teploty byly stále chladné. V kempu se sešla směsice škodovek počínaje embéčkama konče skupinkou Yeti. Asi nejrozšířenější skupinou byla řada 105-120. Je smutné, že se stále ještě objevují auta, která s tuningem nemají nic společného a pro jejich majitele je příznačné „co seženu, to tam dám“ . Že to není funkční, bezpečné a ani estetické je nezajímá. Nás ale může těšit, že se na sraze objevilo dost pěkně udělaných Škodovek.

Záměrně jsem v předchozím odstavci použil slova „udělaných Škodovek“. Na sraze si návštěvníci mohli prohlédnou mimo natuněných aut i několik dobově udělaných Škodovek, které můžeme označit jako veterány. Z našeho názoru vozy od užovek a starší jsou nejhezčí v originálním stavu na nejvíš s dobovými doplňky. Ještě vzpomenu předávání ocenění, při kterém probíhala i soutěž v pití piva na čas. A že to nebylo jednoduché, předvedl hned první soutěžící, který se tím pivem málem utopil. Ostatní již pili z rozvahou a tak rekord pití piva na čas nepadl. Po převzetí pohárku za TOP10 pro Olinovu fabii, jsme ještě zastavili před muzeem Karla Hynka Máchy, významného romantického básníka (1810-1836), který Doksy a jejich okolí navštívil několikrát a velmi si zdejší kraj oblíbil.

Nyní již nezbývá, než si prohlédnout naši fotogalerii a závěrem Vám připomenu, že již za čtrnáct dní bude další škodovácký sraz. Jubilejní desátý sraz SKODAHOME se koná 28.-30.05.2010 v tradičním prostředí Triocampu Praha 8 – Dolní Chabry, Ústecká ulice a bude mít hodně nabitý program.