Asi největší událost soutěžního sportu v České republice se bude konat na Zlínsku. Je jím již 40.ročník oblíbené rally, které nikdo neřekne jinak než Barumka. Na startu se objeví i tovární tým Škoda Motorsport.

 

Chystaný jubilejní 40. ročník Barum Czech Rally Zlín má kořeny ve své nesmírně bohaté motoristické historii. Každoročně je tento “motoristický svátek” konán na konci srpna, kdy do Zlínského kraje pronikne vůně motorů a závodního benzínu. Oblíbená soutěž přináší fanouškům neopakovatelné motoristické zážitky, díky kterým je tato rally nevídaně navštěvována. Pojďme se podívat na předcházející ročníky Zlínské rally, která se díky své vysoké organizační úrovni v uplynulých letech propracovala nejen mezi nejlepší soutěže evropského šampionátu, ale také na nový mezinárodní seriál v rally – Intercontinental Rally Challenge.

Na startu se objeví na tři desítky vozů specifikace S2000, kde velmi úspěšně se představuje i značka Škoda. Letos se na Barumce objeví celkem deset vozů Škoda Fabia S2000, která letos v IRC kraluje. Ve dvanáctidílném seriálu IRC si značka Škoda již odnesla pět vítězství v osmi odjetých soutěžích. Zároveň ve třech obsadila první tři místa a celkový počet pódiových umístění je 18, což je velkým trnem v oku značky Peugeot. Ale zpět k Barumce ze škodováckého pohledu, kde se představí oba tovární jezdci Joho Hanninen a Jan Kopecký. S tovární podporou dále za volant Fabie usedne Freddy Loix, jenž letos vyhrál již dvě soutěže. Po krátké přestávce zaviněné zraněním při nehodě se představí Guy Wilks, jenž je podporován zástupcem Škodovek z Brických ostrovů a letos už stál třikrát na stupních vítězů. Naším zástupcem jehož podporuje fabrika je Pavel Valoušek, který vede český mistrák. Překvapením je Roman Kresta, který naší radosti usedne za konkurence schopnější Fabii S2000 a pokusí se bojovat o přední příčky. Slovenským zástupcem za volantem škodovky bude Josef Béreš a Polsko zastoupí Grzegorz Grzyb. Desítku vozů Škoda Fabia S2000 ještě doplní dva čeští jezdci Roman Odložilík a Tomáš Kostka.

Asi největšími konkurenty budou jezdci na vozech Peugeot 207 S2000 v čele s loňským obhájcem vítězství v seriálu IRC Krisem Meekem. Rychlí budou i Bryan Bouffier a Corrado Fontana na Peugeotu. Značku Ford zastupuje rychlý Andreas Mikkelsen a na stejném voze Ford Fiesta S2000 pojede také náš Jaromír Tarabus. Trochu záhadou jsou vozy Proton Satria Neo S2000, jenž trpí velkou nespolehlivostí a bude to jejich první letošní vystoupení v IRC.

Dále se na startu představí celá plejáda českých jezdců, kde k největším favoritům patří Václav Pech jun. na svém Mitsubishi Lancer Evo IX. Letošní ročník Barumky je asi nejlépe obsazeným podnikem jak u nás, tak v celém seriálu IRC. Závěrem Vás zveme na rychlostní zkoušky v okolí Zlína a držme palce všem Škodovkám, aby dojeli do cíle na co nejlepších pozicích.

Seznam přihlášených posádek

Mapy rychlostních zkoušek BCRZ 2010

Seznam přihlášených posádek 3. Star Rally Historic