O víkendu ve Vyškově při XIII. Tuning Motor Party byl zakončen první ročník mezinárodní soutěže Show&Shine Tuning-sport 2010. Na programu bylo celkem sedm srazů a soutěžilo se celkem v devíti kategoriích.

Letos organizátoři Tuning Cupu omezili počet soutěží na pět, ale pomohli s pořádáním nové celoroční soutěže  Show&Shine Tuning-sport. V letošním roce se soutěžilo na sedmi srazech a započítávaly se čtyři nejlepší výsledky. Tři srazy byly v Čechách, dva na Moravě a zbývající dva u našich východních sousedů na Slovensku. Oproti Tuning Cupu byly soutěžní auta rozdělena jen do deseti kategorií a i systém hodnocení byl jednodušší. Soutěž byla otevřena i vozům, které by v Tuning Cupu neprošly předvýběrem. Tím se do soutěže dostali i začínající tuneři, kteří sbírali cenné zkušenosti a mohli svá auta porovnat s těmi nejlepšími. Celkově tři nejlepší z každé kategorie budou oceněni při Velkém finále Tuning Cupu v Brně.

My se nyní zaměříme hlavně na vozy Škoda, které tentokrát byly rozděleny pouze do dvou kategorií Škoda Oldies a Škoda Modern. V obou kategoriích se zůčastnilo po třech desítkách soutěžících. Do Oldies patří vozy Škoda Felicia a starší. Naopak ve Škoda Moderm jsou Fabie, Octavie a všechny novější typy. Škodovky můžeme ještě nalézt i v kategorii Oldies (r.v. 1985 a starší) , která spíše připomíná Tuning Cupové Old School Scene.

Ve vyškově se konalo poslední kolo  Show&Shine Tuning-sport 2010 a soutěže se zůčasnilo na osm desítek vozů. Opět byly velmi silně zastoupeny kategorie, kde soutěžily vozy s okřídleným šípem ve znaku. V kategorii Škoda Oldies potvrdil prvním místem letošní převahu na soupeři Jan Gulč a jeho vínová Felicie. Zato druhý Jaroslav Vengál již nemá šanci zasáhnout do celkových bojů. Třetí zkončil Miroslav Smolka s Felicií Combi, a tím si vybojovali celkově druhou příčku. 

V kategorii Škoda Modern se dá říci, že již před Vyškovem bylo rozhodnuto o trojici, která tuto kategorii vyhraje. Jen se nevědělo kdo na jaké pozici zkončí. Proto se ve Vyškově objevila i červená Fabia se střešním boxem, která si chtěla i po poslední soutěži udržet cekové první místo. To se nakonec Olinovi povedlo a třetím místem si upevnil vítězství v Show&Shine Tuning-sport v Škoda Modern. Ve Vyškově díky osmi bodům zkončil nakonec celkově druhý Miroslav Průcha a jeho zelená Octavia Combi. Na XIII. Tuning Motor Party  si prvenství odnesl Daniel Košut s Octavií, což ale v celkovém pořadí nestačilo na třetího Ondru Vostárka a jeho Supa.

Škodovky se též objevily i v celkových výsledcích kategorie Oldies, kterou vyhrála slovenská dvoubarevná Škoda Octavia. Druhý ve vyškově a též i celkově zkončil Petr čermák na jedničkovém Golfu. Třetí včerejší a zároven bronzová pozice celkově opět díky Marku Horáčkovi a jeho modré Hundertce putuje na Slovensko.

Zároveň na sraze proběhly sprinty, kde byl zajímavý a celkem vyrovnaný souboj mezi vozem Porsche a motokárou. Zajímavá byla i přehlídka autokosmetika 3M, kterou předváděla firmaCOOL Wraps. Po celý sobotní den bylo krásné slunečné počasí, které také přispělo k vydařenému truningovému srazu. Nyní nás jen čeká Brněnské finále v Tuning Cupu, a poté již začnou přípravy na sezonu 2011. A co můžeme od ní očekávat? Nechme se překvapit co pro nás připraví organizátoři Tuning Cupu a  Tuning-sport.

Celá fotogalerie  XIII. Tuning Motor Party