Konec září je již tradičně ve znamení finále celoroční soutěže AZ pneu Tuning Cup. Již po třetí se tato akce konala na Brněnském výstavišti, kde se sešlo to nejlepší v Českém tuningu.

Součástí AZ pneu Tuning Salon 2010 je i Mistrovství republiky v hudební soutěži EMMA a předání pohárů za celkové pořadí Show&Shine Tuning-sport.cz. Sraz vlastně začíná již v pátek, kdy se sjíždějí soutěžící, vystavovatelé, hosté a připravují svá aranžmá na sobotní den. A že nešlo jen o auta dokazuje i soutěž iMiss o nejhezčí dívku Tuning Salon 2010.  Dalším zpestřením byla i soutěž klubů, které se poprvé zúčastnil i náš klub SkodaHome.cz. Ač jsme neskončili mezi třemi oceněnými, byla naše auta vidět a odvezla si na desítku pohárů.

Jak už jsem v úvodu zmínil, auta na sraz začala vyjíždět již v pátek a mezi nimi byla i šestice aut Škoda směřujících z Prahy. Již cestou jsme se setkali s další početnou skupinkou, jejíž velká část pocházela od Mladé Boleslavi a opět v ní nechyběly vozy Škoda s nápisy SkodaHome.cz. Před polednem se již hala začala pomalu zaplňovat a soutěžící začali okukovat jak konkurence vylepšila svá auta na finále.  Ve večerních hodinách již byla takřka všechna auta připravena a soutěžící se šli bavit do nočního Brna.

Ráno bylo pro některé po nočním životě trochu kruté, ale hala začínala žít velkým finálem. V hale se také objevily i natuněná auta z Německa, Slovenska, Maďarska, ale i třeba ze Slovinska. Právě zástupce Německé tuningové scény Toni patřil do našeho klubu Skodahome.cz, ale k našemu překvapení a zklamání jeho bílý Pick Up nebyl mezi oceněnými. Před jedenáctou byla představena porota a začal kolotoč hodnocení. V tu dobu začali také hodnotit porotci v hudební soutěži MR EMMA. Zde již pátým rokem soutěží Olin a letos poprvé v kategorii Multimédia Master.

To již byl sraz v plném proudu a na podiu došlo i na první představení iMISS Tuning Salon 2010. V pravé poledne došlo také k předání pohárů v celoroční soutěži Show&Shine Tuning-sport.cz 2010, která se skládala ze sedmi srazů, z nichž se počítaly pouze čtyři nejlepší. Zde byly Škodovky rozděleny do dvou kategorií Oldies a Modern. Mezi staršími vozy vyhrál Jan Gulč se svojí Felicií před Miroslavem Smolkou též na Felicii, ale combi. Třetí místo na stupních vítězů doplnil Karel Buzický a jeho červený Favorit. Mezi moderními vozy si pohárek za první místo odvezl Olin (Libor Olič) se svojí červenou Fabií.  Za ním skončili Miroslav Průcha se Škodou Octavia Combi a Vosťa (Ondra Vostárek) se svým Supem (Škoda Superb). Tím byla rozdána první sada pohárků.

Odpoledne se blížilo ke svému konci a rozhodčí měli většinu aut již ohodnocených a na řadu přišlo vyhlášení iMISS Tuning Salon 2010. Po šesté došlo na rozdání nádherných pohárů v Mistrovství Republiky EMMA 2010. Jeden si odvezl i Olin za druhé místo v kategorii běžících obrázků v autě. Nyní již rozhodčí začali dolaďovat a dopočítávat výsledky v soutěži Tuning Salon 2010 a Finále AZ Pneu Tung Cupu 2010. Zde pořadatelé trochu zmátli soutěžící, protože zhruba 90% aut byla oceněna v obou soutěžích. A čím se lišily? V první soutěžila všechna auta včetně pozvaných hostů, která byla v hale a ve druhé jen ti, co se kvalifikovali v pěti soutěžích Tuning Cupu 2010.

K výsledkům jednotlivých soutěží se vrátíme později ve druhém článku, ale co se z našeho pohledu pořadatelům nepovedlo, bylo předání první sady pohárů. Zde soutěžily i vozy hostů a výsledky odhalily  jak bude rozdána druhá, důležitější sada pohárků za finále Tuning Cupu. Dokonce některým chvíli trvalo, než pochopili za co vlastně první poháry dostávají. Zmatečnost provázelo i předávání pohárů pro TOP 10 Tuning Cupu 2010. Pro první tři v TOP desítce byly připraveny krásné poháry a k naší radosti na druhém místě byl vůz s okřídleným šípem ve znaku. Po rozdání pohárků, někteří rychle zabalili a začali odjíždět domů. Naše skupinka navštívila restauraci Koliba, kde se dobře vaří a domů se vypravili až v dopoledních hodinách druhého dne. Sice nás celou cestu doprovázel déšť, ale vše zpříjemňoval pocit z dobře prožitého víkendu. Nyní si prohlédněte první část naší fotogalerie.

 

Celá fotogalerie Tuning Salon 2010 – 1. Série