Od zítřejšího dne mají čeští řidiči povinnost na vybraných silnicích nazout zimní pneumatiky, dosud tak učinilo 53 % majitelů aut. Vyplývá to z aktuálních statistik internetového obchodu Pneumatiky.cz, který shromažďuje data z pneuservisů po celém území Č

Již třetím rokem mají řidiči na silnicích označených dopravní značkou Zimní výbava povinnost od 1. listopadu opatřit svůj vůz zimními pneumatikami. Podle dnešního průzkumu e-shopu Pneumatiky.cz, který analyzoval počet přezutých pneumatik trvale uskladněných v pneuservisech, zatím nepřezulo zimní pneu 47 % řidičů. Češi totiž s výměnou pneumatik vyčkávají až na zhoršení klimatických podmínek. Největší zájem o přezutí pneu registrují pneuservisy tradičně s příchodem prvního sněžení.

„Bohužel spíše než dopravní značka řidiče k přezutí pneu motivuje první sníh na silnicích. Neuvědomují si, že při nízkých teplotách jsou jízdní vlastnosti letních pneu výrazně horší než u těch zimních. Navíc pojišťovny v případě nehody na letních pneu mohou krátit pojistné plnění,“ sdělil Vojtěch Schwangmaier, ředitel předního tuzemského internetového obchodu Pneumatiky.cz. „Přestože letos až do dnešního dne nepřezula téměř polovina řidičů, je situace překvapivě lepší než v minulých letech. Důvodem může být lepší informovanost řidičů,“ dodal Schwangmaier.

Odborníci se shodují, že je nedostatečné omezovat povinnost zimní výbavy pouze na vybrané úseky silnic, důvodem je neukázněnost českých řidičů. Ministerstvo dopravy proto podalo legislativní návrh, aby v období od 1. listopadu do 31. března musela být všechna vozidla opatřena zimními pneumatikami, a to bez územního omezení. Vláda však kvůli volebnímu zmatku návrh dosud neprojednala.

 „Kvůli nezodpovědnosti řidičů se ministerstvo rozhodlo nevsázet již jen na úsudek řidičů, ale označit problémové úseky dopravní značkou ukládající povinnost použít zimní gumy,“ uvedl Jakub Ptačinský z tiskového oddělení Ministerstva dopravy. „Věříme, že i přes celou řadu souvisejících problémů je reálné schválení povinnosti zimní výbavy po celé republice. Ministerstvo dopravy proto připravuje materiál, který by povinné používání zimních pneumatik ukládal pro příští zimy,“ doplnil Ptačinský.

V zimním období výrazně narůstá počet dopravních nehod u aut bez zimních pneumatik. Při nízkých teplotách totiž povrch letních pneu začíná tuhnout a nedostatečně přilíná k povrchu vozovky, pneumatiky tak ztrácí své jízdní vlastnosti a jsou hůře ovladatelné. „Doporučujeme, aby řidiči přezuli na zimní pneumatiky v době, kdy průměrná denní teplota klesne pod 7°C. Letní pneumatiky v těchto teplotách s ohledem na technické parametry přestávají být bezpečné,“ upozornila Veronika Hodačová, vrchní komisařka Policie ČR.