Od nového roku vejde v platnost nová vyhláška Ministerstva dopravy, která se týká povinné výbavy motorových vozidel, tedy i autolékárniček.

Vloni 15.9. začala platit nová vyhláška MDČR 283/2009 Sb. týkající se povinné výbavy motorových vozidel, tedy i autolékárniček. Nová vyhláška upravuje původní vyhlášku č. 341/2009 Sb., která mimo upravená znění zůstává i nadále v platnosti. Pro motoristy je asi nejdůležitější odstavec, ve kterém se říká „Od 1.1.2011 musí mít všechna motorová vozidla novou autolékárničku“.

Hlavní změna se týká výbavy autolékárničky. Novinkou v ní jsou nové povinné součásti vybavení jako isotermická fólie, resuscitační maska s výdechovou chlopní a filtrem a leták s návodem, jak postupovat při autonehodě při pomoci raněným. Nová vyhláška též určuje například také velikosti náplastí, šíři a savost obvazů nebo délku nůžek. Ty budou muset být nerezové a 15 cm dlouhé se zaoblenými hroty.

Obsah nové lékárničky:
Obvaz s jedním polštářkem 3x
Obvaz se dvěma polštářky 3x
Trojcípý šátek z textilu 2x
Náplast s polštářkem 6x
Škrtící obinadlo 1x
Resuscitační maska 1x
Rouška plastová 1x
Pryžové chirurgické rukavice 1x
Nůžky v antikorozní úpravě 1x
Termofolie 1x
Leták o postupu při nehodě 1x

O změny by se neměli starat majitelé nových vozů. Zde mají výrobci povinost již od loňska vybavovat vozidla lékárničkou v nové podobě. Ale z vlastní zkušenosti i těmto majitelům vozidel doporučujeme její překontrolování. Autolékarničku si můžete objednat v internetovém obchodě OB autodíly.