Na začátku roku se největší pozornost automobilové veřejnosti upírá do Monaca, kde letos odstartovala jubilejní 100. Rally Monte Carlo. Do závodu odstar

Ještě před odmávnutím startovním praporkem bylo jasné, že jezdci na vozech s okřídleným šípem budou patřit k favoritům sté Rally Monte Carlo. První rychlostní zkouška měřila pomalu 37 kilometrů a nejrychleji ji projel Francouz Sarrazin na Peugeotu 207 S2000. K naší radosti Juho Hänninen se škodovkou na druhém místě ztratil pouze 0,3 sekundy a v cíli jen dodal „Čas celkem ujde“. V desítce máme ještě dva vozy Škoda Fabia S2000 na 5.místě F.Loix a osmý náš Jan Kopecký, který ztratil na vedouciho jezdce 36 sekund. Když se v cíli reportér Honzi zeptal kde tolik ztratili, odpověděl “Z vozu to vypadalo, že jedeme rychle a žádný problém jsme neměli. Nevím, kde jsme ztratili tolik času“.  Velkou smůlu měl další jezdec Škody A.Mikkelsen, který chytil dva defekty a ztratil skoro deset minut. Defektu se nevyhnul ani N.Vouilloz a v cíli smutně řekl „Něco jsem trefil v trávě a udělal defekt. Museli jsme měnit kolo na RZ“. A.Caffi a M.Wallenwein na letošním Monte sbírají spíše zkušenosti a obsadili 16. a 17. místo.

Druhá rychlostní zkouška se svými 41 kilometry byla nejdelší v letošní Rally Monte Carlo. Zajímastí této erzety je ještě její převýšení z nějakých pětiset metrů až nad tisíc. Do druhé RZ již neodstaroval  A.Mikkelsen, kde poškození zadní nápravy jeho Fabie již nedovolilo pokračovat v soutěži. Hned od startu RZ za to zatáhl  Juho Hänninen a o 15 vteřin porazil legendu P.Solberga na Peugeotu. Juho v cíli ke svému výkonu řekl „Trošičku to klouzalo, ale auto jelo skvěle. V takto dobrém autě mi ani nepřišlo, že zkouška byla tak dlouhá.“.  Na dalších místech opět vozy Fabia S2000 F.Loixe a J.Kopeckého. Zato N.Voulilloz se stále nemůže dostat do tempa a ztratil více jak minutu.

Pořadí po 2 RZ:
1.Hänninen Juho / Markkula Mikko – Škoda Fabia S2000  
2.Sarrazin Stéphane / Renucci J.J. – Peugeot 207 S2000  
3.Loix Freddy / Miclotte Frédéric – Škoda Fabia S2000
 
7. Kopecký Jan / Starý Petr – Škoda Fabia S2000
 
Třetí rychlostní zkoužka je totožná se čtvrtou a měří něco přez 25 kilometrů. Trať na 3RZ je suchá a velkou roly zde zahrály i pneumatiky, zvolené již před 2 RZ. Opět potvrdily své kvality vozy Škoda Fabia S2000. Joho Hänninen opět vyhrál a před další škodovkou řízenou Freddy Loxem, který v cíli RZ řekl „Fantastická vložka, moc se mi líbila. Poprvé jsme tu jeli na suchu, místy už je hodně vytahaných nečistot, ale to mají všichni“. Jan Kopecký dojel šestý a potvrdil gumařskou loterii „Freddy má tvrdší směs a to byla asi lepší volba“.

Pořadí po 3 RZ:
1.Hänninen Juho Škoda / Markkula Mikko – Fabia S2000  
2.Loix Freddy / Miclotte Frédéric – Škoda Fabia S2000  
3.Sarrazin Stéphane / Renucci J.J. – Peugeot 207 S2000
 
7.Kopecký Jan / Starý Petr – Škoda Fabia S2000  

Poslední rychlostní zkouška dnešní etapy se jela již podruhé, a také na časech to bylo znát. První dvě místa opět obsadily vozy Škoda. Tentokrát ale vyhrál Loix před  Hänninenem o necelou vteřinu. Juho k tomu dodal „Rozhodně jsem nazačal hájit náskok, tohle je Monte, stát se může cokoliv. Ale je pravda, že jsem jel malinko opatrněji v místech s vytahaným bordelem“. I Jan Kopecký pomalu zrychluje a páté místo mu pomohlo k celkovému posunu o jednu příčku. Sám ke svému výkonu dodal „No snažím se jet opravdu na maximum, ale stále tomu trochu chybí. Zítra je nový den, snad to bude lepší“.

Pořadí po 4 RZ:
1.Hänninen Juho / Markkula Mikko – Škoda Fabia S2000  
2.Loix Freddy / Miclotte Frédéric – Škoda Fabia S2000    
3.Solberg Petter / Patterson Chris – Peugeot 207 S2000  
4.Sarrazin Stéphane / Renucci J.J. – Peugeot 207 S2000
5.Wilks Guy / Pugh Phil – Peugeot 207 S2000
6.Kopecký Jan / Starý Petr – Škoda Fabia S2000    

První den se 128 ostrými kilometry máme za sebou a k naší radosti vozy Škoda Fabia S2000 ukazují své kvality. V závodě již neprokačuje ani jeden Proton S2000. Ale ještě nepředbíhejme, na Monte je možné vše a ani minuta náskoku na vozy Peugeot 207 S2000 z nikoho vítěze nedělá. Zítra nás čekájí opět čtyři měřené úseky a my budeme zase u toho.

 

Celkové výsledky : Rally Monte Carlo

Škoda na Rally Monte Carlo 2011 – 2.etapa 

Škoda na Rally Monte Carlo 2011 – 3.etapa

Fotogalerie Škoda Motorsport