Dva vozy Škoda Fabia S2000 se zůčastnily letošní Rally Sweden 2011, kde hlavním tahákem byly nové speciály WRC.

Rally MS 2011odstartovalo

Letošní soutěže jsou ve znamení nových předpisů pro vozy WRC, které nyní mají zmenšený obsah motoru. Zatím se na tratích představily pouze dvě značky Ford a Citroen. Devět vozů Ford Fiesta RS WRC soupeřilo v úvodním podniku v početní přesilovce proti čtyřem vozům Citroen DS3 WRC. Také se očekávalo jaké časové rozdíly budou s druhou skupinou, kterou je SWRC a zde startují také vozy Škoda Fabia S2000.

Vozy WRC a SWRC

Již první etapa ukázala, že za určitých okolností mají vozy WRC a SWRC k sobě blíže, než bylo dříve a tím dochází i k zajímavějším soubojům. Ve švédské sněhové ruletě si dokonce ve třetí rychlostní zkoušce škodovky dojely pro třetí a páté místo. Dokonce po první etapě celkově si držely sedmou a osmou pozici. Mezi WRC zatím na tom byl lépe Ford a posádka Ostberg-Andersson byla ve vedení.

Škoda Fabia stále v desítce

Pro poruchu techniky nám do druhého dne nenastoupila posádka Brynildsen-Menkerud, jejiž Fabie S2000 figurovala na osmém místě celkově. Ani druhé posádce na voze Škoda se ve druhé etapě moc nedařilo. Sandell-Parmander si sice do 12 RZ drželi krásnou sedmou pozici celkově, ale pak chybovali a ztratili 2,5 minuty a den zakončili na devátém místě. I druhý den se ve vedení udržel vůz Ford, ale tentokrát pilotovaný Hirvonenem.

Ford Fiesta RS WRC vítězí

Do posledního dne šla posádka vozu Škoda Fabia S2000 Sandell-Parmander s plánem moc neryskovat a udržet pozici. Ale v již pozdní příjezd na první rychlostku a penalizace 1 minuty měla za následek pád do druhé desítky 27 vteřin před třináctého Martina Prokopa na voze Ford Fiesta S2000.  Sandell s Fabií ale neponechal nic náhodě a do konce soutěže najel na Prokopa ještě necelou minutu a své účinkování zakončil na celkovém 11. místě před naším jezdcem. Celkovým vítězem se stal  Hirvonenem na voze  Ford Fiesta RS WRC a ještě vzpomeneme další českou posádku Semerád-Ernst, která vyhrála kategorii PWRC a celkově obsadila šestnáctou příčku.

Foto : Benjamin A Ward