Jubilejní 30. ročník Valašské rally, úvodní podnik sedmidílného Mezinárodního Mistrovství České Republiky vyhrála posádka Jan Kopecký – Petr Starý s továrním vozem Škoda Fabia Super 2000.

První dvě místa pro vozy Škoda Fabia S2000

Úvodní podnik MMČR vyhrála posádka Jan Kopecký – Petr Starý s tovární Fabií S2000. V soutěži rozdělené do dvou dnů a čítající celkem 10 rychlostních zkoušek v celkové délce 152 kilometrů vévodili Kopecký se Starým od startu až do cíle. Druhým v pořadí byl Roman Kresta s privátní Fabií Super 2000 se ztrátou 32 sekund, třetí místo obsadil loňský mistr Pavel Valoušek na Peugeotu s neuvěřitelnou ztrátou pouhých 0.1 sekundy na druhého Krestu. V první šestici se umístily hned čtyři vozy Fabia Super 2000.

Kopecký vedl od první do poslední rychlostní zkoušky

Celá soutěž byla charakteristická dlouhými rychlými pasážemi, kde jezdci dosahovali rychlostních průměrů přes 120 km/h. Páteční čtyři etapy zvládl nejlépe Kopecký se Starým a slibný náskok 16 vteřin v sobotu ještě navýšili. Celá sobota se nesla v očekávání dešťových srážek a předpověď se nakonec vyplnila až na úplně poslední rychlostní zkoušce. Nejnevýhodnější pozici měl přitom právě Kopecký, který vyrážel na mokrou trať jako první, přesto si bravurní jízdou své premiérové letošní vítězství nenechal vzít.

Škoda Motorsport slaví 110-ti leté jubileum

Michal Hrabánek, šéf továrního týmu Škoda Motorsport, úvodní soutěž domácího šampionátu komentuje: „V rámci Valašské rally jsme startovali jako jeden z hlavních favoritů na vítězství a toto očekávání jsme chtěli naplnit. Stejně nás těší i úspěch dalších, privátních Fabií. Radost nám udělalo příznivé přijetí retro-designu vozu ze strany fanoušků a médií. Motivuje nás to k tomu, abychom jej v rámci letošního 110.výročí motoristického sportu ve Škodě zopakovali na některé budoucí soutěži. V rámci domácího šampionátu nás nyní čeká pauza vyplněná naším hlavním programem pro letošní sezonu, kterým jsou starty v seriálu IRC. Doma se s největší pravděpodobností představíme až v červnu na Rally Hustopeče.“

Speciální retro-design velkým tahákem pro fanoušky rally 

Jan Kopecký: „Chtěl bych poděkovat celému týmu za špičkovou přípravu vozu během testu na Valašku a poté i v celé soutěži, vše fungovalo naprosto perfektně. Vítězství je pro nás s Petrem nejlepší motivací do dalších soutěží v tomto roce. Osobně mám velmi dobrý pocit z designu vozu, jsem přesvědčen, že jsme jím náš start zde skvěle oživili.“

Nový projekt Fabia R2

Úspěšnou premiéru zažil na Valašské rally i zbrusu nový projekt Fabia R2, se kterou posádka Kouřil – Žáček při svém prvním startu slavila hned vítězství v rámci své kategorie.

 

Výsledky Bonver Valašská rally

1. Kopecký – Starý (Škoda Fabia S2000) 1:16:40.4
2. Kresta – Gross (Škoda Fabia S2000) + 32.2
3. Valoušek – Hrůza (Peugeot 207 S2000) + 32.3
4. Pech – Uhel (Mitsubishi Lancer Evo IX) + 1:34.8
5. Tlusťák – Škaloud (Škoda Fabia S2000) + 3:43.4

Průběžný stav Mediasport MMČR (1/7)

Kopecký 50, Kresta 36, Valoušek 31, Pech 21, Tlusťák 14, Odložilík 12, Bujáček 10, Arazim 8

 

Fotogalerie Valašská Rally 2011