Až poslední rychlostní zkouška Valašské rally rozhodla o konečném pořadí na stupních vítězů. Dvojice ADELL MOGUL Racing Teamu Roman Kresta – Petr Gross po nervy drásajícím souboji s Pavlem Valouškem obsadila druhé místo.

Kresta s novým vozem Škoda Fabia S2000

Od úvodních kilometrů měla Valašská rally jasného lídra v podobě Jana Kopeckého, jenž také Škodu Fabii Super 2000 dovezl vítězně do cíle závodu. O stříbrný post se ale rozpoutal očekávaný duel mezi Romanem Krestou, Pavlem Valouškem a Václavem Pechem. Mitsubishi plzeňského jezdce ale brzy z tohoto souboje vypadlo a Pech vyčkával na zaváhání některého ze soupeřů na čele. Ti totiž nasadili pekelné tempo. Roman Kresta s novým vozem Škoda Fabia Super 2000 nezůstával pozadu a v nočních testech páteční etapy zajel dva druhé časy a náskok stříbrného Valouška snížil na 2.6 sekundy.

Roman Kresta hodnotí pátek

“Vysoké tempo páteční etapy dokladovaly zajeté časy. Už dlouho jsem nezajel za tmy lepší časy než za světla. A to i přesto, že mi v řadě rychlých pasážích chyběla stoprocentní důvěra v novou fabii. Přece je to pro nás stále nový speciál,” komentoval první etapu jezdec ADELL MOGUL Racing Teamu.

Boj o vteřiny

Ve druhé etapě duel Kresty s Valouškem pokračoval ve stejném duchu. Co najela Fabia v RZ5, i s úroky ztratila na následujícím testu. V opakovaných průjezdech RZ Helfštýn a Špičky ale nad síly týmové posádky byla jen Kopeckého Fabie, což přineslo změnu na druhém místě absolutní klasifikace. Kresta měl před posledními dvěma průjezdy “Valašské bomby”, jak je test Bystřička důvěrně nazýván, sekundový náskok před Valouškem. Do cíle však bylo ještě hodně daleko, téměř padesát ostrých kilometrů.

Mezi druhým a třetím 0,1 vteřiny

V prvním průjezdu Kresta byl opět rychlejší než jeho konkurent a do poslední zkoušky šel s nicotným náskokem 2.3 sekundy. Dal se tento náskok vůbec nějak zohlednit… Nikoli, proto obě posádky nechaly na trati poslední Bystřičky opravdu maximum. Valoušek sice zajel nejrychlejší čas, ale druhá příčka přinesla stejné umístění absolutně Krestovi. O stříbru luhačovického jezdce rozhodla desetina sekundy!

Spolupráce s týmem Škoda Motorsport

“Neuvěřitelný závěr. Najeli jsme důležité kilometry, neudělali jsme žádnou chybu, jakkoli jsme nepoškodili naši fabii. To vše byl náš cíl a druhá příčka na začátek sezony je výtečným vstupem do sezony. Mnohem lepším než loni. Je to dobrý výchozí pozice nejen pro následující závod Mogul Šumava Rallye Klatovy, ale také pro další průběh sezony. Děkuji mechanikům a celému týmu za bezproblémový průběh soutěže, stejně jako týmu Škoda Motorsport za spolupráci,” řekl v cíli Roman Kresta.

 

Fotogalerie Valašská Rally 2011