Úchvatné představení značky ŠKODA na Rally Azory bylo v jejím cíli korunováno fantastickým výsledkem – vozy ŠKODA obsadili první tři místa a v historii IRC se jim to povedlo již popáté.

Po prvním dni Rally Azory vede Juho Hänninen

Úvodních 25 kilometrů rozdělených do třech rychlostních zkoušek zvládnul nejlépe úřadující šampion IRC a tovární pilot ŠKODA Motorsport Juho Hänninen. Výborný start pro vozy ŠKODA potvrdil třetím místem Andreas Mikkelsen ze ŠKODA UK Motorsport, který ztrácí pouhou vteřinu na druhého Magalhaese, týmový kolega Kopecký je čtvrtý (-11sekund).

Defekt bere okamžitě šanci na dobrý výsledek

První den soutěže na ostrově Sao Miguel, největším z devíti Azorských ostrovů, ukázal, jak náročná bude místní šotolina plná vulkanického kamení. Dle vyjádření předních jezdců bude cestou k úspěchu vyvážený mix rychlosti a bezpečné jízdy bez chyb, které by vedly k defektům pneumatik. Ty připravily Hänninena loňský rok o jasné vítězství a proto letos nechce bezhlavě útočit: „Po první dni jsme ve vedení, což je určitě povzbudivé, ale je před námi spousta kilometrů na zdejším hodně náročném povrchu. Je zde spousta úseků s nebezpečím defektu, což okamžitě bere šance na dobrý výsledek, toho se musíme vyvarovat.“ Týmový kolega Kopecký se na šotolině objevil přesně po roce: „Je to dlouhá doba, věděli jsme, že dnešek ukáže, jak na to jsme, přeci jen jsme naposledy startovali na šotolině vloni právě zde. Hlavně, že je Petr opět stoprocentně v pořádku, určitě nebudeme skládat zbraně a popereme se o dobrý výsledek.“

Po druhém dni dominují vozy Škoda

Dramatický souboj o každou vteřinku zatím předvádějí piloti vozů ŠKODA Fabia Super 2000 o první příčku. Po druhém dni je ve vedení tovární pilot ŠKODA Motorsport Juho Hänninen následovaný mocně dotahujícím Andreasem Mikkelsenem ze ŠKODA UK Motorsport, jenž předvedl úchvatnou stíhací jízdu a místy až 10-ti sekundový náskok stáhnul i díky vítězstvím v posledních třech rychlostních zkouškách na pouhou vteřinu. Kopecký se Starým figurují nadále na čtvrté pozici za domácím Magalhaesem na Peugeotu se ztrátou pěti sekund. Sobotní finální etapa tak slibuje napínavou podívanou o každý metr trati.

Kopecký se Starým čtvrtí se ztrátou pěti vteřin

Po nočním dešti, jenž skropil tratě dnešních erzet, se ostrov Sao Miguel probudil do pošmourného rána. Během dopoledního přesunu na start první rychlostní zkoušky se celý ostrov zahalil do temných mraků, z kterých se skrápěl mocný déšť doprovázený hustou mlhou. Podmínky byly skutečně extrémní, spolujezdec Kopeckého Petr Starý komentoval ranní průjezd slovy: „Raději jsem se díval jen a pouze do rozpisu, dopředu nebylo vidět vůbec nic.“ Z dnešních devíti plánovaných erzet nakonec byly dvě zrušeny – v pořadí pátá kvůli stádu krav na trati a devátá pro přílišný počet vozů na trati z předešlého průjezdu. Andreas Mikkelsen v druhé polovině dne mocně zrychlil a dostal se na „dohled“ vedoucímu Hänninenovi. Pouhá vteřina rozdílu mezi oběma piloty Fabia Super 2000 slibuje na zítra nádherný souboj v posledním dni. Jan Kopecký sváděl urputný boj o třetí příčku s loňským vítězem Magalhaesem, zatím na něj zaostává o pět sekund.

Třetí den exhibicí vozů Škoda

Sobotní finálních pět rychlostních zkoušek přineslo dramatickou bitvu o první a třetí místo a dočasnou změnu na prvním místě – hned v první erzetě dostihnul skvěle jedoucí Mikkelsen Hänninena a vystřídal jej ve vedení. Kopecký zrychlil taktéž a probojoval se na třetí pozici a udržel ji až do cíle. Nelítostný boj Mikkelsena s Hänninenem pokračoval, finský pilot se hned v následující erzetě opět dostal do čela a až v posledních dvou erzetách Mikkelsen takticky zvolnil s cílem dojet si pro jisté druhé místo, Jak sám souboj komentoval, ztráta 10 sekund byla již na jezdce Hänninenových kvalit příliš velká. V cíli měl nakonec Hänninen náskok 42 sekund, Kopecký byl o další minutu třetí.

Michal Hrabánek

Šéf týmu ŠKODA Motorsport, byl z výsledku nadšený: „Chtěl bych poděkovat všem posádkám vozů ŠKODA za jejich výkon. Na náročné trati s vysokým rizikem defektu se vyvarovaly chyb a společně přispěly k nejlepšímu výsledku značky ŠKODA v letošním ročníku IRC. Nyní nás čeká poměrně delší soutěžní pauza, kterou vyplníme nabíráním sil a přípravami na srpnovou domácí soutěž ve Zlíně. Ta bude pro celé IRC představovat jeden z vrcholů šampionátu, očekává se nabité startovní pole a tradičně davy fantastických diváků.“

Juho Hänninen

Bral letošní vítězství jako satisfakci za smolný loňský ročník, kdy o prvenství přišel vinou defektu v předposlední erzetě: „Chtěli jsme zde hrozně moc zvítězit, loni jsme měli s Mikkem na této soutěži obrovskou smůlu. Souboj s Andreasem skvěle okořenil celou rally, museli jsme bojovat až do konce. Nyní se moc těšíme na domácí rally ve Finsku.“

Jan Kopecký

Ke svému třetímu místu dodal: „Ze začátku jsme hledali optimální rytmus, pauza na šotolině byla znát. Třetí místo je skvělé doplnění kompletního podiového obsazení vozů ŠKODA. Nyní nás čeká soutěžní pauza, ale už se s Petrem nemůžeme dočkat našeho příštího startu na Barumce.“

V rámci seriálu IRC se tým ŠKODA Motorsport představí poslední srpnový víkend na Barum Rally ve Zlíně s oběma posádkami Kopecký-Starý a Hännien-Markkula. Juho Hänninen bude koncem července startovat v kategorii SWRC za Red Bull ŠKODA tým v rodném Finsku a týden před Zlínem na Rally v Německu.

Pořadí IRC:

1. Hänninen 83 bodů
2. Bouffier 79b.
3. Loix 70 b.
4. Kopecký 70 b.

 

Fotogalerie Sata Rally Azory