O víkendu se v Mladé Boleslavi konal sraz vozů MBX a MBG, od jejichž zahájení výroby již uplynulo 45 let.

Sraz MBX 2001-2011

Mladá Boleslav je známá všem fandům aut, co mají ve znaku okřídlený šíp. Pořadatelé letošního ročníku do tří dnů. Někteří již přijeli v pátek a strávili příjemný večer u táboráku, na kterém pekli buřty. Většina debat se stáčela k vozům Škoda a hlavně k typům MBX, které již od pátku byly  v Kosmonoském kempu středem pozornosti.

45 let od zahájení výroby

Sobotní dopoledne se před muzem vrátilo o 45 let na zpět, to když v roce 1965 začaly z linky sjíždět první vozy MBX a MBG. Na parkovišti se sjelo na dvě desítky soutěžících, z nichž převážná většina byla majitely právě vozů MBX. Také zde byly odstartovány soutěže srazu.  První byla jízda zručnosti – slalom, za níž následovalo po hmatu poznávání modelů aut Škoda. Dopoledne zakončilo šroubování matiček, z nichž jedna měla levý závit a některým soutěžícím trochu zamotala hlavu.

Polední oběd s kvízem

Před polednem se soutěžící odebrali ke spanilé jízdě městem, kde embéčka budila patřičnou pozornost. Oběd byl naplánován v obci Nepřevázka, kde se nachází Restaurace Na Statku. Při obědě každý soutěžící již začal řešit kvíz, jehož otázky směřovaly do hystorie značky Škoda. Kolem druhé se kolona litříků dala opět do pohybu spanilou jízdou přes město Mladá Boleslav do kempu v Kosmonosích.

Kemp plný soutěží

Po příjezdu do kempu začaly další soutěže, při kterých si účastníci užili mnoho zábavy. Soutěžící se hodně zasmáli u zrcadla, pomocí kterého musí každý projet tužkou vytyčenou trasu na papíru, letos stíženou několika nakreslenými auty, jimž se musel vyhnout. Následovalo poznávání různých materiálů (železo, litina, měď, silon atd), určování států podle vlajek nebo poznávání dopravních značek. Asi největší atrakcí byla výměna žárovky na blatníku z vozu Škoda 1000 MB.

Večer s buřty u táboráku

Po sečtení všech výsledků pořadatelé vyhlásili nejhezčí vůz kategorie MBX a MBG. Oba dva dostaly dorty ve tvaru svých vozů MBX a MBG. Následovalo předání pohárků za soutěž, která se skládala z devíti úkolů. Vítězství si obvezli Tilerovic s MBXem, hned za ním se umístil zástupce SKODAHOME.cz Olin se svým MBGéčkem. Po rozdání cen, následovalo hezké posezení u táboráku s pečenými buřty.

 

Fotogalerie SKODAHOME.cz – Sraz MBX/MBG 2011

Fotogalerie Ondra Zlámal – Sraz MBX/MBG 2011