Do Mladé Boleslavi, rodného města většiny Škodovek se na svátek Svatého Václava pořádal již devátý ročník Svatováclavské jízdy.

Svatováclavská jízda veteránů

Pod záštitou Magistrátu Mladá Boleslav se konala již devátá Svatováclavská jízda veteránů. Na parkovištích v okolí magistrátu se sjelo na 150 veteránů. Stará kola, motocykly a auta přilákaly davy lidí.

Svatý Václav

Český kníže Václav I. byl synem knížete Vratislava a jeho manželky Drahomíry, která byla dcerou knížete Havolanů (polabští Slované). Jeho prarodiči byli první historicky doložený přemyslovský kníže Bořivoj I. a jeho žena svatá Ludmila.  Svatý Václav se narodil  roku 907 a zemřel 28. září 935.  Byl českým knížetem a světcem, který je považován za hlavního patrona české země.

Prim hrála značka Škoda

Mezi všemi veterány byla nejvíce zastoupena na domácí půdě značka Škoda. Vše začalo dopoledním programem, který odstartovaly mažoretky a promenáda velocipedistů. Poté již odstartovala spanilá jízda po Mladé Boleslavi. O volný průjezd městem se postarala policie, která zastavila provoz a veteráni všude měly zelenou.

Park na výstavišti plný veteránů

Cíl spanilé jízdy byl v parku na Výstavišti, kde již od rána probíhal kulturní program. Po poledni odstartovala i soutěžní jízda, která vedla do nedalekých Dobřovic.  Start probíhal před kulturním střediskem Svět. Nyní si prohlédněte fotogalerii, kterou pro Vás připravil Olin, jenž se letos zúčastnil  této slavnostní akce.

 

Fotogalerie 9. Svatováclavská jízda historických vozidel