Francouzská rally, předposlední soutěž letošního šampionátu SWRC, byla pro Red Bull ŠKODA tým zakletá. O mistru SWRC mezi lídrem šampionátu Hänninenem a druhým Tänakem bude muset rozhodnoutr až Španělská rally.

Těžké havárie Gassnera s Wüstenhagen

Sportovní výkony týmu Red Bull ŠKODA ustoupily tentokrát s ohledem na události během soutěže do pozadí. Předposlední podnik šampionátu SWRC skončil pro posádku Gassner/Wüstenhagen po havárii předčasně. V deváté rychlostní zkoušce narazila jejich Fabia Super 2000 čelně do stromu. Gassner vyvázl bez zranění, Kathi Wüstenhagen utrpěla zlomeninu pánve a žebra.

Hänninen s vozem Škoda Fabia S2000 pátý

Gassner s Wüstenhagen odstartovali v pátek nadějně, po dvou rychlostních zkouškách byli na třetím místě, po problémech s brzdami spadli poté na místo šesté. Lídr šampionátu Hänninen propásl šanci na předčasné rozhodnutí o titulu již v pátek, kdy ztratil drahocenný čas po defektu pneumatiky. V tu dobu byl tovární pilot Škody na prvním místě. Druhý soutěžní den skončil v Alsasku pro rychlého Fina po havárii v RZ 12. Hänninen mohl v neděli opět pokračovat, ale do boje o přední příčky již nemohl zasáhnout. Tänak vyhrál francouzskou rally zcela přesvědčivě, Hänninen skončil pátý. V šampionátu vede Hänninen se 108 body před Tänakem s body 105. Poslední soutěží je španělská rally 21.-23. října.

Juho Hänninen:

„Představovali jsme si výsledek na této soutěži trochu jinak. Chtěl bych poděkovat celému týmu, že mi opravou vozu dal ještě šanci posbírat pár důležitých bodů. Rozhodnutí padne ve Španělsku a my tam musíme ukázat, že si titul zasloužíme.“

Hermann Gassner:

„Co bych měl říci? Moc mě mrzí, co se přihodilo. Přeji Kathi co nejrychlejší uzdravení.“

Raimund Baumschlager:

„Byl to pro nás opravdu špatný víkend. Taková nehoda je v tomto sportu vždy možná, ale když jsi do ní osobně vtažen, dotkne se tě to mnohem více. Nejdůležitější je nyní rychlé uzdravení Kathi. Juho se musí nyní plně koncentrovat na Španělsko – rozhodnutí o titulu má pořád ve svých rukou. Jeho pokračující smůla musí jednou skončit – doufám, že v pravý čas.

Fotogalerie Francouská Rally