Totalitní režim je již minulostí, komunistů pomalu ubývá a vozy socialistické doby se mění na veterány, které mají občas velmi zajímavou historii.

Strana a vláda

Za totalitního režimu o výrobě nových aut nerozhodovali sami výrobci,  ale „Strana a vláda“. Ta určila co obyčejnému občanovi stačí, a tak výrobci mohli zapomenout na vyspělé technologie, nebo silné sportovní vozy. I tak v tomto období vznikaly zajímavé projekty a automobily, které v sobě skrývají mnoho příběhů.

Muzeum socialistických vozů

Jedno takové muzeum bylo v srpnu otevřeno nedaleko Prahy. Ve vesničce Kozovazy se nachází statek, jehož historie sahá až do 18. století. Nyní ho vlastní rodina Lonských, kteří zde provozují rodinný Penzion Lony a poskytla Muzeu socialistických vozů nevyužitou původní stodolu z 20. století.

Škoda a Tatra

V muzeu návštěvníci naleznou automobily totalitních českých značek Škoda a Tatra. Mezi vozy s okřídleným šípem ve znaku nalezneme takřka komletní řadu, která se prezentovala sloganem „Vše vzadu“ ( motor a poháněná náprava). Ve stodole je několik embéček, z nichž asi nejzajímavější je kousek s pravostranným řízením, nebo dvoudvéřová Škoda 1000MBX. Mezi exponáty je i Škoda 120 L, jejímž prvním majitelem byl pan prezident Václav Klaus. Kopřivnickou značku zastupuje legendární papalášfároš Tatra 603.

Socialismus kontra kapitalismus

Další socialistické země SSSR, Rumunsko či NDR zastupují značky Moskvič, Žiguli, Volha, Dacia či papundeklové legendy. Tou byl Trabant 601, se kterou se spojuje vždy letní invaze k našim řekám a na oknech měly značku DDR. Těm kontrastují vozy z kapitalistické ciziny, které se tady daly s obtížemi sehnat (Fiat a Zástava).

Na vlastní oči

My jsme se do muzea přijeli podívat asi měsíc po otevření a díky dopoledním hodinám všedního dne jsme si sbírku náramně vychutnali. Zároveň jsme se v duchu přenesli do našich mladých let, kdy tyto vozy byly součástí našeho běžného dne. Vy si nyní prohlédněte naši fotogalerii a neváhejte vidět Muzeum socialistických vozů osobně na vlastní oči.

 

Fotogalerie Muzeum socialistických vozů