Nakladatelství GRADA Publishing vydala již dva cestopisy s okřídleným šípem ve znaku autora Zdeňka Vacka „Škodovkou na Sněžku i kolem světa“ a „Za volantem s Karlem Čapkem“

Zdeňk Vacek

Autor Zdeňk Vacek ve své prvotině „Škodovkou na Sněžku i kolem světa“ představuje  Břetislava Jana Procházku, trochu zapomenutého, trochu zneuznaného romantického snílka, ale i pragmatického průkopníka automobilismu v Čechách. Ve druhé knize „Za volantem s Karlem Čapkem“ nám autor představí neznámou umělcovu cestu do Alp, kde dvě škodovky ujely 3500 km sedmi státy.

Škodovkou na Sněžku i kolem světa

Kdo by neznal české cestovatele Hanzelku a Zikmunda! Ale víte, že jejich průjezdu Afrikou a Jižní Amerikou předcházela o 11 let dříve výprava kolem světa v sériové Škodě Rapid? Její vůdčí osobnost, Břetislav Jan Procházka, motorismem žil od mládí: dovážel k nám americké oleje i servisní a garážovou techniku, s bratrem vybudovali moderní „autosanatorium“. Svůj osud spojil s propagací vozů značky Škoda. Pro jeho odvážné dálkové jízdy prokazující spolehlivost škodovek se mu začalo přezdívat „polykač kilometrů“. Své jezdecké umění také prokázal při úspěšném pokusu zdolat Škodou Popular vrchol Sněžky.

Kniha opírající se i o dosud nepublikované materiály z rodinného archivu představuje silnou osobnost B. J. P., praktika i snílka, cestovatele, publicisty a podnikatele. Zažil sovětské Rusko v době politických procesů, ale své postřehy musel kvůli cenzuře hájící našeho spojence psát „do šuplíku“ – dnešní čtenář se má na co se těšit. Zajímavě působí konfrontace s dobovými dojmy Fučíka, Wericha, ale i podobnost s o 28 let mladší tajnou zprávou Hanzelky a Zikmunda, vypracovanou pro Brežněva.

Kromě poutavé cestopisné linie si přijdou na své i milovníci historických automobilů, neboť Škoda Rapid se prala s terénem opravdu statečně. Procházka byl „muž činu“, po válce se uplatnil v Americe v automobilové i letecké branži. Příběh zdatného propagátora českého průmyslu a světoběžníka se čte jedním dechem.

Za volantem s Karlem Čapkem

Čapkovy osobité cestopisy se po desítky let právem těší velké popularitě. Strhujícím popisem místních fenoménů, ale i prostých motivů a citlivým vystižením specifické atmosféry svádějí k literárnímu i cestovatelskému následování. Čapkův vztah k dopravě a zvláště k automobilům je i v odborných kruzích málo známý. Přitom na toto téma napsal řadu velmi vtipných a čtivých sloupků, glos i povídek.

Čapka, motoristu představuje unikátním způsobem první část nové knihy, opírající se o dlouholeté rešerše. Druhý oddíl je čtivou reportáží o naplnění snu autorů – rekonstrukce prakticky zapomenutých Čapkových velkých automobilových výprav do Alp, které sehrály v jeho životě důležitou roli: při první požádal po patnácti letech známosti svoji partnerku Olgu Scheinpflugovou o ruku, prázdniny 1937 ve Škodě Rapid zase byly poslední velkou cestou velkého umělce i člověka.

O tři čtvrtě století později věrně, podle detailních dobových itinerářů zachycujících slasti i strasti cesty Karla s Olgou při dobývání průsmyků v klasické škodovce, projela výprava se škodovkami Rapid a Fabia Combi RS celou, třiapůltisíc kilometrů dlouhou, trasu sedmi alpskými státy. Oba autoři viděli stejný, a přece v tolika ohledech jiný svět…

Ukázka – Škodovkou na Sněžku i kolem světa
Ukázka – Za volantem s Karlem Čapkem

Knihy z nakladatelství GRADA Publishing, a.s., U Průhonu 22, 170 00 Praha 7, www.grada.cz.