Škoda Auto připravila pro české novináře v Portugalském Lisabonu předpremiérovou ukázku pětidvéřové verze městského vozu Škoda Citigo a nyní vám přiblížíme silnější verzi s 55kW.

Škoda Citigo 55kW

Výrobce s okřídleným šípem ve znaku si pro představení novinářům svého nejmenšího modelu Citigo s pěti dveřmi vybrali slunný Lisabon. V minulém článku „Škoda Citigo v záři Portugalského slunce – 44kW“ jsme vám představili slabší verzi , kterou jsme po obědě ve vesničce Mafra vyměnili za silnější 55kW a vydali se po pobřeží Atlantického oceánu zpět do Lisabonu.

Pětidvéřového Citigo

Jak již jsme přiblížili minule, tak pětidvéřová verze na nás zapůsobila velmi příjemným dojmem. Jak díky velkému úhlu otevření dveří, tak nastupováním. Zajímavostí u této verze je výklopné zadní okénko, které zpříjemní větrání u neklimatizovaných vozů a zároveň zůstává bezpečnějším k malým dětem. Ty si občas samy okénka stahují a může dojít k nepředvídatelným situacím.

55 kW už i za město

Po obědě jsme se z vesničky Mafra vydali v silnější – 55kW na projížďku po pobřeží Atlantického oceánu a zpět do Lisabonu. Hned první kopeček, který vedl sympatickými serpentínami nás přesvedčil, že nárůst koní pod kapotou je znatelný.  Nicméně i silnější verze vyžaduje správné řazení. Velmi nás překvapily jízdní vlastnosti, které musíme ohodnotit jako nadprůměrné v této kategorii.

Automatická převodovka

Zástupci Škoda Auto nám na tiskové konferenci prozradili, že v půlce roku se na trhu u Citigo objeví i automatická převodovka SQ100. Zajímavostí je, že se vlastně jedná o manuální převodovku se samočinným ovládáním, kde řadíte pouze D pro jízdu do předu, nebo R pro jízdu vzad. Důležitým prvkem je i váha převodovky, která se pohybuje na 30 kg.

Bude i CNG

Zajímavou informací bylo potvrzení, že Citigo bude i ve verzi CNG (zemní plyn). Dokonce se šušká, že do dvou let by mini auta ze Škodovky měl pohánět i elektromotor. Volkswagen již předvedl i sportovní verzi GT Up, ale Škoda zatím neuvažuje o sportovní verzi RS. Spíše se zaměří ná různé paketové limitované verze.

Shrnutí Citigo

Na trhu máme již třídvéřovou variantu Citigo startující na  179.900,-Kč. Pětidvéřové Citigo stojí o deset tisíc více 189.900,-. Do obou se montují litrové tříválce o výkonu 44 a 55 kW. Třídvéřák je již v prodeji a pětidvéřové Citigo si zájemci budou moci koupit již na přelomu března a dubna. Zajímavým doplňkem také bude panoramatické výklopné střešní okno.

Související články:

Pětidveřová ŠKODA Citigo od 189 900 Kč

Škoda Citigo v záři Portugalského slunce – 44kW