Elektromobil Škoda Octavia Green E Line je nová cesta, kterou se nyní pustila i automobilka s okřídleným šípem ve znaku.

Octavia plná energie

Před odletem z Portugalska jsme dostali příležitost blíže poznat Octavii plnou energie. Na letiště jsme se vezli elektromobilem Škoda Octavia Green E Line. Projekt odstartoval před necelými dvěma roky se již na silnicích prohání několik těchto Octávek. Nebýt polepů, nikdo by na první pohled nepoznal rozdíl od běžné Octavie na spalovací motor.

Octavia Green E Line

Elektromotor o víkonu 60 kW (toč. moment 270 Nm) napájejí lithium-iontové články o celkové hmotnosti 315 kg. Octavia Green E Line zvládne rozjezd z 0 na 100 km/h přibližně za 12 sekund. V ECO režimu je dojezd na hranici 150 km. Zde hlavně záleží volba režimu jízdy ECO nebo RANGE. Maximální rychlost vozu je omezena na 135 Km/h.

3000 dobíjecích cyklů

Asi nejdůležitější otázkou je, jak dlouho vydrží baterie. Lithium-iontové články v baterii zvládnou 3000 plných dobíjecích cyklů. Při průměrném denním nájezdu 70 km to představuje životnost přes 200 000 km. Ale ani pak neznamená, že musíte okamžitě na výměnu. Po uplynutí 3000 dobíjecích cyklů klesne původní kapacita zhruba na 80%.

Nabití za 2 hodiny

Dobíjející doba elektromobilů Škoda Octavia Green E Line je závislá na způsobu dobíjení. Při zapnutí do běžné rozvodné sítě 230 V trvá plné dobití kolem osmi hodin.  Mnohem rychlejší je dobíjení třífázovým proudem 380V, dobijeme baterie během dvou hodin. Nyní vozy nejvíce omezuje vlastní dojezd a počet napájecích míst.

Na vlastní kůži

Jak jsme  v úvodu naznačili, měli jsme možnost se s tímto vozem projet. První dojem je, jak když řídíte Octávku v automatu a i styl jízdy je stejný. Do rychlosti 40 km/h vydává vůz z reproduktorů zvuk podobný šestiválcovému motoru a při vyšších rychlostech již slyšíte pouze hluk pneumatik.

Budoucnost v elekromobilech

Již nyní můžeme říci, že vzniká ekologické vozidlo, které zatím omezuje hlavně dojezd. Zde si myslíme, že jakmile výrobce dosáhne dvounásobku stávajícího dojezdu, nebude vozu  Škoda Octavia Green E Line stát nic v cestě, aby se elektromotor rozšířil i do dalších modelů s okřídleným šípem ve znaku.

http://www.youtube.com/watch?v=1tiuIH4EfGc