Firma Abrex přišla před časem na trh s prvním automobilem Laurin & Klement, model Voiturette A v měřítku 1:18.

Laurin & Klement

Již před časem představil Abrex model Laurin & Klement Voiturette A v měřítku 1:43. Letos přišel na trh s osmnáctinou. Toto měřítko patří mezi modeláři k náročnějším na prostor, ale o to více nám přibližuje skutečný model. Důležitým bodem tohoto měřítka jsou detaily, které mohou modelu dát punc vyjímečnosti, nebo ho také pokazit. Nejprve si připomeneme trochu historie, než se podíváme podrobněji na model.

Od kola, motocyklu po automobil

Počátkem prosince roku 1895 začali mechanik Václav Laurin a knihkupec Václav Klement, oba dva nadšení cyklisté vyrábět vlastní jízdní kola. V nacionálně vypjaté době konce 19. století byla vlastenecky pojmenována Slavia. Za několik let (roku 1899) mohl podnik Laurin & Klement zahájit výrobu motocyklů, doprovázenou úspěchy v mezinárodních soutěžích. Po prvních pokusech na přelomu století přešli Laurin a Klement v roce 1905 postupně na výrobu automobilů.

Model Voiturette A

První automobil Laurin & Klement, model Voiturette A s kapalinou chlazeným vidlicovým dvouválcem o objemu 1005 cm3 a výkonem 7 koní byl stejně jako motocykly prodejním úspěchem značky. Později se Voiturette A stala symbolem českého veteránu. Firmě zajistil již brzy stabilní postavení na postupně se rozvíjejícím mezinárodním trhu vozidel. Vedle ostatních podniků přispěl Laurin & Klement rozhodnou měrou k tomu, že se Království české stalo nejsilnější hospodářskou a průmyslovou částí dunajské monarchie.

Osmnáctina  Abrexu  Voiturette A

Firma Abrex zvolila u modelu Voiturette A  tři barevné kombinace bílá, zelená a vínově červená, kterou známe i ze škodováckého muzea. Hned první pohled na model nás zaujeme svojí dokonalou podobou k originálu. Při dalším podrobnějším pohledu je patrné, že u modelu byl velký důraz kladen právě na detaily, které působí hodně věrohodně včetně měkčeného materiálu použitého na sedáky.

Vidlicový dvouválec

Milé překvapení pak na nás čeká po otevření kapoty, která je zajištěna dvěmi otočnými úchyty. Ty lze odjistit pomocí přiloženého klíče. Po otevření kapoty se objeví kapalinou chlazený vidlicový dvouválec, který je opět řešen do posledního detailu. Jeden by řekl, otočit klikou a  Voituretta naskočí. Abychom jen nechválili, jediné co trochu kazí realitu, je hnědý plast v barvě dřeva.

SKODAHOME.cz známkuje

Laurin & Klement, model Voiturette A je první osmnáctinou, kterou vám od Abrexu představujeme. Věrnost s originálem je výborná, detaily výborné a stejné ocenění si zaslouží i barva se zlatými linkami. Jen plast v barvě dřeva trochu kazí realitu, proto modelu dáváme jedna méně a myslíme si, že by ho měl mít ve vitríně každý milovník vozů s okřídleným šípem ve znaku na  mechanika Václava Laurina a knihkupce Václava Klementa. A cena 1750,-Kč, ta odpovídá kvalitě modelu.