Podle zákona končí 31.března povinnost používat zimní pneumatiky a majitelé aut mohou opět nazout letní pneumatiky.

Povinnost přezouvání na zimní pneu

Letošní zima bylo trochu jiná. Podle zákona se od 1. listopadu do 31. března musí použít zimní pneumatiky,  pokud se na pozemní komunikaci nachází souvislá vrstva sněhu, led nebo námraza, nebo lze vzhledem k povětrnostním podmínkám předpokládat, že se na pozemní komunikaci během jízdy může vyskytovat souvislá vrstva sněhu, led nebo námraza.

Pokles usmrcených a těžce zraněných

První výsledky nehodovosti za zimní období  ukazují,  že počet usmrcených a těžce zraněných zaznamenal  snížení.  Podle odborníků tomu pomohl i nový zákon o používání zimních pneumatik. My jsme Vám doporučili zimní pneumatiku Michelin Alpin New, na které jsme provedli dlouhodobý test (výsledky testu vám přineseme příští týden)

Kdy přezout na letní pneumatiky

Obecně se říká že, jakmile teplota dlouhodobě stoupne na +7°C, měli by řidiči obout letní pneu. U nás to ještě upravuje i zákon, který nařizuje do konce března používat zimní pneu.  Ale pozor, pokud by počasí mělo být okolo nuly i začátkem dubna, doporučujeme s přezutím na letní pneumatiky ještě počkat. Další záludnost,  která nás může překvapit, jsou i raní mrazíky.

MICHELIN Primacy 3

A ti co budou  teprve kupovat nové letní pneumatiky můžeme doporučit novinku od firmy MIchelin.  Měli jsme možnost si ji vyzkoušet a SKODAHOME.cz všem řidičům doporučuje novou pneumatiku Michelin Primacy 3. Ta podle našeho testování předčila konkurenci a výrazně přispívá k bezpečnosti silničního provozu.

Pár rad na závěr

Před samotnou montáží letních pneumatik nezapomeňte na několik zásad. Nejprve překontrolujte pneumatiky vizuálně, zda nejsou mechanicky poškozené (naříznutí, boule …), nebo dokonce sjeté. Správná hloubka desénu je důležitá zvláště při jízdě na vodě.  Dalším důležitým bodem je nahuštění pneumatiky.  V poslední řadě pak nesmíme zapomenou na správné vyvážení, a proto SKODAHOME.cz doporučuje přenechat přezouvání odborníkům.