S celkovými 800 milióny automobilů na dnešních silnicích – a až s dvojnásobným počtem v roce 2030 – se trvale udržitelný rozvoj stává významnou strategií moderního motorového průmyslu. A výrobci pneumatik nejsou výjimkou. Ale jak je možné najít rovnováhu

MICHELIN GREEN-X

A jak je možné najít rovnováhu mezi potřebami motoristů a potřebami naší planety? Je tu energeticky úsporná pneumatika MICHELIN se značením GREEN-X.

Z krátkodobého hlediska…

Ropa se stala vzácnou surovinou, proto technologicky vyspělé pneumatiky hrají významnou roli ve snižování spotřeby paliva. Některé moderní energeticky úsporné pneumatiky mohou snížit vaši celkovou spotřebu paliva až o 6 %. Nižší valivý odpor a menší míra zahřívání šetří výkon motoru a snižují množství škodlivých emisí CO2.

… z dlouhodobého hlediska…

Pneumatiky, to je především pryž. Přibližně 70 % přírodní pryže je užito při výrobě pneumatik a její jedinečné vlastnosti jsou pro výrobce pneumatik nenahraditelné. Gumárenský průmysl tak čelí veliké výzvě: nepřetržitě zajišťovat takovou kvantitu i kvalitu pryže a dalších surovin, které uspokojí poptávku a zároveň zaručí požadovanou kvalitu a bezpečnost pneumatik.

… a s využitím nových přístupů.

Ať budou pneumatiky budoucnosti vypadat jakkoli, pneumatiky minulosti zůstávají na průmyslovém poli významným hráčem. Ojeté pneumatiky představují významný energetický zdroj v ocelářském průmyslu – nahrazují uhlí a koks a dokážou tak ročně ušetřit takové množství emisí CO2, které by vyprodukovalo 10 000 vozidel.

Recyklace pneumatik je stále více využívaná – a nezbytná – cesta, jak snížit jejich negativní dopad na životní prostředí. Úspory jsou neuvěřitelné: pryž z vyřazených pneumatik, která je využita například k výrobě umělého hřiště, ušetří energii potřebnou pro 6 400 horkých sprch!

Recyklujte své pneumatiky

Existuje tisíce způsobů, jak zužitkovat pryž z ojetých pneumatik: od atletických drah přes golfová odpaliště a podlahové krytiny až po květináče. Proto se v okamžiku, kdy vyměňujete své pneumatiky, ujistěte, že jsou vaše staré pneumatiky recyklovány. Nikdy nevíte, kde je příště uvidíte …

Tipy, jak snížit dopad vašich pneumatik na životní prostředí
•    Udržujte u svých pneumatik správný tlak huštění, abyste snížili spotřebu paliva.
•    Ujistěte se, že je správně seřízena geometrie vašich kol.
•    Vyberte si energeticky úspornou pneumatiku, jako jsou například pneumatiky MICHELIN se značením GREEN-X.
•    Ujistěte se, že jsou vaše pneumatiky vhodné pro vaše vozidlo. Poraďte se s odborníkem.