Šestá modelová řada je pilířem značky ŠKODA v Indii. V duchu hesla "simply clever" přiváží Rapid na indické silnice kombinaci atraktivního designu, nadprůměrné prostornosti, rozsáhlé bezpečnostní výbavy a osvědčených moderních technologií.

ŠKODA Rapid – vůz určený pro Indický trh

ŠKODA Rapid byla navržena podle potřeb a požadavků indických zákazníků a otevírá značce dveře do mimořádně důležité třídy kompaktních sedanů segmentu C. Indické rodiny ŠKODA oslovuje komfortem, elegantním designem a úspornými motory. Ještě před samotným uvedením na trh si Rapid připsal skvělý úspěch: renomovaný časopis Top Gear India mu udělil titul Rodinné auto roku. 

ŠKODA Rapid

Rapid který vyjíždí z linek továrny Chakan v Pune, je exemplární ukázkou propojení tradičních hodnot s moderní technikou.
Z linií karoserie vyzařuje pocit síly a dynamiky, navíc umocněný nezaměnitelnou siluetou vozu. Pečlivě navržený interiér pak rozšiřuje seznam silných stránek vozu o prostor, komfort a praktičnost. Rapid zkrátka “jednoduše chytře” navržený rodinný sedan: kompaktní do města a přitom prostorný na dlouhé cesty. Délkou 4,39 m, šířkou 1,70 m a výškou 1,47 m přesně zapadá do nabídky mezi modely Fabia a Laura (Octavia).

Zážitek z cestování o třídu výš

Navzdory kompaktním vnějším rozměrům nabízí Rapid dostatek místa pro pět cestujících. Ve své třídě exceluje místem pro nohy a hlavy. Při navrhování kabiny našly uplatnění kvalitní materiály a pečlivé dílenské zpracování. Propracované detaily posouvají zážitek z cestování o třídu výš.

Zavazadlový prostor 480 litrů

K dispozici jsou dvě barevné kombinace interiéru: Mocca/Ivory a Mocca/Onyx. Dokonalost dotvářejí detaily jako například chromované prvky výdechů ventilace, mechanismu otvírání dveří  či řadicí páky. V zavazadlovém prostoru o velikosti 480 litrů pak potěší nejen nízká nákladová hrana, ale také osvětlení.

„Simply Clever“

ŠKODA Rapid nabízí spoustu “jednoduše chytrých” řešení. Jeden příklad za všechny: sedadlo předního spolucestujícího jde posouvat také zezadu díky systému “Ergolever”. Pasažér na zadním sedadle si tak může kdykoliv sám zvětšit místo pro svá kolena, aniž by musel žádat o pomoc řidiče. Samozřejmostí ve voze Rapid je vysoký standard bezpečnosti pro specifika náročného provozu na indických silnicích – tuhým skeletem počínaje a airbagy a ABS konče.

Motory 1,6

Seznam motorizací modelu Rapid zahrnuje benzinovou a naftovou jednotku, obě kombinovatelné s automatickou i manuální převodovku. Zážehový motor s objemem 1,6 l disponuje vícebodovým vstřikováním a rozvodem DOHC se 4 ventily na válec. S výkonem 77 kW (105 k) a maximem točivého momentu 153 Nm při 3 800 ot/min je ideálním společníkem pro klidné a komfortní cesty.
 
Přeplňovaná vznětová jednotka TDi CR se řadí mezi nejvýkonnější a nejmodernější naftové motory na indickém trhu. Z objemu 1,6 dává výkon 77 kW (105 k); maximální tah daný hodnotou točivého momentu 250 Nm je využitelný v rozmezí 1 500 a 2 500 otáček.
 
Oba motory lze spřáhnout s šestistupňovou automatickou převodovkou s klasickým hydrodynamickým měničem. Převodovka disponuje možností sekvenčního řazení Tiptronic. Zastánci tradiční volby převodových stupňů mohou zvolit pětistupňovou manuální skříň.

Fotogalerie Škoda Rapid

Tecnické údaje ŠKODA Rapid_India.pdf