Firma „Herpa“ patří k největším výrobcům modelů v měřítku 1/87, které hodně vidíme u železničních modelářů. Nyní přišla na trh s modelem ŠKODA 1000 MB.

Embéčko od Herpy

Model vozu Škoda 1000 MB rozšířil produkci firmy Herpa, která ze hlavně zabývá měřítkem  1/87, které je vhodné jako doplněk pro železniční modeláře. Embéčko od Herpy si můžete zakoupit ve třech barvách.  Modré, červené  a béžové barvy takřka odpovídají skutečným odstínům. Později se objevilo i v lahvově zelené a tmavě červené.

Litr pod lupou

Při bližším prohlížení modelů jsme nalezli několik nepřesností, které nejsou zase tak zásadní.  Vyrobit absolutně přesný model tohoto měřítka je velmi složité.  Na druhou stranu má model zpracované některé detaily, které z něho dělají zajímavý sběratelský kousek.

… od prototipu

Zásadní moment v historii tisícovek nastal v roce 1957, kdy bylo rozhodnuto, že malý osobní vůz bude mít tak zvaně vše vzadu (motor  i poháněná náprava). V roce 1958 byla představena sádrová dvojmaketa a v následujícím roce vznikly první tři prototypy. V letech 1960 až 1961 byla vyrobena prototypová padesátikusová série vozů Škoda 990 NOV – Favorit.

… k sérii

Do sériové výroby se Škoda 1000 MB dostala až na jaře 1964 a vyráběla se až do roku 1969, kdy ji nahradila nová řada Š100. Embéčka, jak se jim také říkalo se vyráběla i v několika verzích. Sportovní čtyřdvéřové provedení MBG a velmi elegantní dvoudvéřové provedení MBX. Firma ABREX si jako předlohu pro model vzala Škodu 1000 MB z let 1964 až 1965. Jedná se o vozy do osmé série čísla karoserie 103071.

FOXtoys – modely aut

Zájemci si tyto modely mohou zakoupit u našeho největšího prodejce firmy FOXtoys, která nám modely embéčka od herpy poskytla.