Stará láska a škodovky nerezaví. Vozy mladoboleslavské automobilky stále suverénně dominují trhu s ojetými automobily. Jaké jejich modely jsou nejoblíbenější? A je ještě zájem o Formany?

Škodovky dominují trhu – mají téměř třetinu

Češi jsou – pokud jde o automobily – patrioty. Ze statistik vyplývá, že vozy značky Škoda nejen drtivě vítězí v prodejích u nových vozů, ale těší se mimořádné popularitě i mezi auty ojetými. V minulém roce zdobil okřídlený šíp 32 %, tedy bezmála třetinu, prodaných ojetin.

„Lidé si uvědomují, že české automobily jsou mimořádně kvalitní,“ říká Martin Doležal, tiskový mluvčí bazaru Autocentrum ESA. „Vědí, že modely jako Škoda Octavia combi plně vyhovují potřebám kladeným na rodinný vůz, a že vydrží skutečně dlouho, takže se je nemusí bát koupit v bazaru.“

Nejpopulárnější je Fabia, v závěsu Octavia

Mezi škodovkami jsou nejpopulárnější Fabie a Octavie. Vítězem je Fabia I, jejíž prodeje představují 28 % všech prodaných škodovek. „Populární je hlavně Škoda Fabia combi,“ doplňuje Doležal. „Díky dostatku prostoru a příznivé ceně vyhovuje hlavně rodinám s dětmi.“

I Škoda Octavia bazar vloni potěšila. Jedničkové „oktávky“ představovaly bezmála jednu čtvrtinu všech prodaných škodovek. Zájem o ně ale pomalu opadá, oproti roku 2011 si však o pět procentních bodů pohoršily.

I starouši stále lákají

Nezanedbatelný zájem je i škodovky z počátku devadesátých let. V roce 2010 se například ojetých Formanů prodalo stejně jako mladičkých Roomsterů. Favoritů dokonce téměř trojnásobek. Hvězdou je i Felicie, která v podílu na prodeji ojetých aut neustále osciluje kolem 15 %.