Rekonstrukce nového muzea ŠKODA v Mladé Boleslavi se dostala do cílové rovinky: Po devíti měsících kompletní přestavby bude nová ‚výkladní skříň značky’ slavnostně otevřena 26. listopadu 2012. Muzeum ŠKODA na třídě Václava Klementa v Mladé Boleslavi, na m

Nové výkladní skříň značky Škoda

Od konce listopadu mohou návštěvníci nového muzea ŠKODA novým a fascinujícím způsobem objevovat historii a legendy značky. Na 1.800 m2 výstavní plochy prezentuje automobilka na třídě Václava Klementa v Mladé Boleslavi, v bezprostřední blízkosti hlavního závodu, klenoty ze 117leté historie podniku a důležité milníky výroby automobilů.

„ŠKODA je jednou z nejstarších automobilek na světě. Nové muzeum ŠKODA je zdaleka viditelným symbolem značky a návštěvníky určitě nadchne,“ říká předseda představenstva společnosti ŠKODA Prof. Dr. h.c. Winfried Vahland. „Jsme hrdí na naši historii. ŠKODA chce v příštích letech na celém světě i nadále růst. Kdo chce předjíždět, musí se také pravidelně dívat do zpětného zrcátka. A to v podobě nového muzea na historickém místě činíme fascinujícím způsobem,“ říká šéf značky ŠKODA.

S pevnými kořeny a simply clever

Domovem muzea ŠKODA je první tovární budova podniku. ŠKODA je tak jedinou automobilkou, která svou minulost inscenuje tak rozsáhlým způsobem v historických výrobních halách. „S pevnými kořeny a simply clever, prostě typicky pro značku ŠKODA,“ vysvětluje Vahland. „Realizujeme tak moderní prezentaci v autentickém komplexu budov společnosti.“

Znovuotevření je naplánováno na 26.11.2012

Budova se koncem listopadu zvenku i zevnitř rozzáří novým leskem: světlá a moderní, otevřená a lákající k návštěvě. Architekti ze stuttgartského ateliéru Jangled Nerves, který za rekonstrukci odpovídá, do stavby zakomponovali i historické součásti. „Tam, kde to bylo nutné, vzniklo nové řešení, a to důsledné a precizní. Směs historických budov a nejmodernějšího provedení interiéru činí nové muzeum zajímavým a jedinečným,“ zdůraznil profesor Thomas Hundt, kreativní ředitel agentury jangled nerves. Při rekonstrukci bylo téměř kompletně odstraněno jádro budovy. Veškerá technická zařízení, jako celá elektroinstalace, vzduchotechnika, osvětlení a klimatizace, jsou zcela nová. V několika týdnech, které zbývají do znovuotevření muzea, budou řemeslníci finalizovat práce v interiéru a provádět drobné dokončovací práce na vnějších částech muzea. SoučasněNově prezentovaná sbírka je rozdělena do třech tematických oblastí – ‚Tradice‘, ‚Evoluce‘, ‚Výroba‘ – v nichž se návštěvníci ponoří do historie značky a do fascinace historickými vozy. Vedle statické prezentace sází koncept expozice na mnoha místech na interaktivní prvky a audiovizuální média, která umožňují emocionální interpretaci jednotlivých témat.

Navíc bude v podobě sálu ‚Laurin & Klement’ uprostřed muzea k dispozici moderní multifunkční sál o rozloze 930 m2, určený pro slavnostní akce a mimořádné výstavy. Tento prostor bude možné otevřít a spojit s expozicemi ‚Tradice‘ a ‚Výroba‘, což umožní vysoce flexibilní využití. Foyer muzea je taktéž uspořádán multifunkčně a poskytuje místo pro menší recepce. Jako první upoutávka tam návštěvníky také přivítá úvodní exponát. Nové muzeum doplní rovněž muzejní prodejna a moderní kavárna a restaurace VÁCLAV.