Potkat nejmenší vůz z rodiny Škoda v hlavním městě naší republiky již není náhoda. Škoda Citigo přesně dostála svému sloganu „Malá rozměry, velká možnostmi!“.

ŠKODA Citigo

Do kategorie malých automobilů přinesla ŠKODA Citigo překvapivě velký prostor pro posádku, pohodlí, praktičnost i moderní technologie. A co je nejdůležitější, také dokonalé předpoklady pro městský provoz. ŠKODA Citigo přináší svěží design městského vozu, přitom maskou chladiče a precizně tvarovanými světlomety vykazuje typický charakter ŠKODA. Pro zájemce je připravena jak třídveřová, tak pětidvéřová varianta karoserie.

Kultivované tříválce

Do vozů Škoda Citigo se montují nové benzinové motory 1,0 MPI s výkonem 44 kW a výkonnější varianta 55 kW. Oba motory se rychle zahřejí na provozní teplotu i na krátkých tratích, takže se skvěle hodí do městského provozu. Chod motorů je mnohem kultivovanější, než známe u předchozích tříválců Škoda (1,2 HTP) a není problém spotřebu udržet pod pěti litry.

Head-Thorax

Interiér vozu Škoda Citigo se vyznačuje dostatečným prostorem na předních sedadlech a s přehledně uspořádanou přístrojovou deskou. O bezpečnost se např. starají i nové airbagy Head-Thorax s funkcí ochrany hlavy a hrudníku při bočním nárazu nebo systém City Safe Drive (systém nouzového brzdění pro odvrácení kolizí při rychlostech do 30 km/h na bázi laserového paprsku). Zavazadlový prostor o objemu 251 litrů je mimo jiné vybaven čtyřmi praktickými háčky na zavěšení tašek či jiných zavazadel.

SKODAHOME.cz testuje

Asi nejlepším testem je vyzkoušet si auto přímo v provozu, na který je stvořeno. My jsme měli možnost porovnat jak slabší, tak silnější motor, tak tří i pětidvéřovou variantu modelu Škoda Citigo. Pražské ulice, parkování s nákupy v obchodních centrech, cesta s dítětem do školky nebo i malý výlet mimo město. To vše byly naše testovací trasy po dobu tří týdnů, se třemi vozy Škoda Citigo.

Fotogalerie ŠKODA Citigo 5DV 55kW – bílá

Již první kilometry po Praze ukázaly, že se ve městě Citigo cítí jako ryba ve vodě. Dostatečný prostor pro cestující, pohodlné sedačky a patnáctipalcová kola dávala dosti jízdního konfortu po pražských nerovných silnicích. Zajímalo nás, který z motorů bude pro nejmenší škodovku lepší. Po městě je to takřka jedno, slabší motor (44 kW) úplně postačuje, ale při cestě mimo Prahu s naloženým vozem, jsme již ocenily výkonnější verzi (55 kW). Průměrná spotřeba při klidné jízdě se u obou motorů pohybovala pod pěti litry. Při svižnější jízdě sice vyskočila nad pět litrů, ale stále se držela v přijatelné normě. Pouze na dálnici při 130km/h bylo vidět, že motor pracuje již ve vyšších otáčkách než mu je vlastní a spotřeba nepatrně stoupla. 

Fotogalerie ŠKODA Citigo 3DV 44kW – červená

Cop se týče prostornosti, zde musíme ještě jednou zdůraznit dostatek místa a pohodlí na předních sedačkách. Při návštěvě supermarketu jsme naplnily vozík opravdu poctivě, včetně basy piv. Naskládat obsah košíku do zavazadlového prostoru Citigo nebyl žádný problém. Jediné co může trochu vadit je vyšší nákladová hrana, ale to je daň bezpečnosti, aby byla dosti pevná zadní část vozu. Ohledně počtu dveří, nám lépe vyhovovala pětidvéřová karoserie.  Ne jen že se nám zdá funkčnější, ale i na pohled vyváženější. U třídvéřové verze si cestující musí dávat pozor na délku dveří, které při své velikosti a úhlu otevírání zabírají vedle vozu dosti místa. Také hledání bezpečnostního pasu někde vzadu je obtížnější, než u pětidvířka, kde ho máte přímo u ramene.

Fotogalerie ŠKODA Citigo 3DV 55kW – zelená

Celkové hodnocení nejmenšího vozu s okřídleným šípem ve znaku vychází z našeho pohledu velmi kladně. Škoda Citigo je typickým městským vozem s dobrými jízdními vlastnostmi. To neznamená, že se nehodí na cestování mimo město, ale zde bychom doporučili připlatit si za silnější motor. Cílovou skupinou nemusí být jen rodiny, které Citigo používají jako druhý či třetí vůz v domácnosti, ale i mladí lidé nebo naopak senioři kterým více vyhovuje menší vůz s nízkou spotřebou.