Zkušební provoz elektromobilů ŠKODA Octavia Green E Line vstupuje do dalšího kola. Od dnešního dne využívá jeden vůz Octavia s elektrickým pohonem i společnost TÜV SÜD Czech. Během následujících sedmi měsíců se TÜV SÜD soustředí především na detailní měře

ŠKODA Octavia Green E Line

„S nasazením vozu ŠKODA Octavia Green E Line do užívání společností TÜV SÜD Czech dochází k dalšímu rozvoji naší spolupráce,“ říká Petr Kristl, vedoucí oddělení vývoje elektromobility a elektrotrakce společnosti ŠKODA AUTO. „Od testů očekáváme důležité poznatky o spotřebě našich elektromobilů.“

TÜV SÜD Czech

Jako poskytovatel technických služeb a zkušební instituce je TÜV SÜD již několik let partnerem společnosti ŠKODA AUTO v oblasti certifikace prototypů s různými druhy pohonu. V rámci projektu testování vozu ŠKODA Octavia Green E Line bude TÜV SÜD využívat elektromobil pro každodenní provoz a provádět mj. testy spotřeby za použití standardizovaných měření. Pro měření spotřeb elektromobilů byla společností TÜV SÜD vyvinuta metodika TSECC (TÜV SÜD e-Car Cycle). Ta zohledňuje specifické vlastnosti elektromobilů a je orientována na reálný zákaznický provoz mimo jiné i tím, že do měření zahrnuje spotřebu klimatizace a topení. Využívání těchto komfortních funkcí je totiž nedílnou součástí provozu automobilu po většinu roku. Jejich nároky na odběr proudu z baterií elektromobilu se zásadním způsobem promítají do hodnot dojezdu. Právě optimalizace profilů spotřeby klimatizace a topení je jedním z důležitých faktorů, které ovlivňují využitelnost elektromobilů v každodenním provozu.

ŠKODA AUTO

Aktuálně je v testovacím provozu u různých partnerů automobilky celkem deset vozů Octavia Green E Line. Flotila bílých elektromobilů s karoserií kombi již v podmínkách běžného provozu ujela více než 140 000 Km. TÜV SÜD je další renomovaný partner, který se účastní testování modelu Octavia s elektrickým pohonem. Připojil se tak po bok Správy Pražského hradu, energetických společností ŠKO-ENERGO a ČEZ, ŠkoFIN nebo VŠE Praha. Od června navíc elektromobil provozuje jeden ze zaměstnanců ŠKODA AUTO se svou rodinou. Takovouto možnost v brzké době dostane navíc i jedna rodina mimo automobilku, která vzešla ze soutěže o šestiměsíční testování pořádané do 7. listopadu na facebookové stránce společnosti ŠKODA AUTO Česká republika.

Všechny vozy ŠKODA Octavia Green E Line jsou vybaveny speciálními snímači. Ty sledují množství parametrů, mezi jinými například množství energie spotřebované trakcí, získané rekuperací nebo energie spotřebované komfortními systémy ve vozidle. Sledováno je dále využívání jízdních režimů, způsob nabíjení, hodnoty zrychlení nebo aktuální poloha vozidla v čase. Veškerá data jsou prostřednictvím sítě UMTS automaticky zasílána k vyhodnocení specialistům z Technického vývoje společnosti ŠKODA AUTO. Z naměřených dat bude analyzováno reálné využití elektromobilu a vytížení elektrického systému vozu v provozu. Dále budou rovněž získána data, která ukáží, jak dobíjení baterií působí na jejich životnost.

ŠKODA Octavia Green E Line vychází z modelu ŠKODA Octavia Combi. Elektromotor poskytuje výkon až 85 kW. Z 0 na 100 km/h vůz akceleruje za dvanáct sekund, maximální rychlost činí 135 km/h. Elektrickou energii čerpá ŠKODA Octavia Green E Line z lithium-iontové baterie. Dobíjení si vyžádá zhruba dvě a půl hodiny. Dojezd 150 kilometrů na jedno nabití odpovídá požadavkům většiny Evropanů, kteří dojíždějí denně do práce.

Aktivity české automobilky na poli elektromobility jsou důležitou součástí rozsáhlé strategie pohonů a paliv. Sem patří i průběžné zdokonalování vysoce efektivních motorů TDI a TSI. K tomuto účelu ŠKODA AUTO nedávno zahájila výstavbu nového zkušebního centra agregátů v Mladé Boleslavi, ve kterém budou v budoucnu testovány také různé druhy pohonů.