Blíží se konec roku a s novinkami modelů od firmy ABREX se doslova roztrhnul pytel. V nejrozšířenějším měřítku 1:43 se na pulty obchodů dostal model ŠKODA Felicia Pick-up.

ŠKODA Felicia

Automobil Škoda Felicia koncepčně vycházel z předchozího modelu Škoda Favorit, jehož design byl však pokročilejší, vůz byl osazován různými typy motorů a byl výrazně spolehlivější. Oproti modelu Favorit byly zavedeny do vybraných verzí některé nové prvky jako ABS, posilovač řízení aj., a také se projevilo začlenění automobilky do koncernu Volkswagen.

Hatchback byl veřejnosti představen v říjnu 1994 v Praze a v červnu 1995 na autosalonu v Brně se představil vůz s karoserií kombi a od roku 1995 se vyráběla i varianta Pickup. V roce 1998 proběhl facelift, který změnil  např. tvar masky chladiče, bara a tvar nárazníků, nápis Felicia a tvar předních světel a mlhovek. Výroba byla ukončena 20. června 2001  a celkem bylo vyrobeno 1 420 441 vozů. Deset let po ukončení výroby byla Felicia stále nejčastějším vozem na českých silnicích.

ŠKODA Felicia Pick-up

Na základě Škody Felicia byla stavěna druhá generace vozu pickup. Má mnoho součástí a tvar z Felicie. Zadní náprava byla oproti osobním verzím vyztužená. Nabízel nákladový prostor o velikosti 2 015 m2 a užitečnou hmotnost 605 kg. Vůz se vyráběl od října 1995 do února 2001 v závodech Kvasiny a Vrchlabí, celkem se vyrobilo 127 595 kusů. Současně s Felicií Pickup se do roku 1996 vyráběla i exportní verze nazývaná Volkswagen Caddy – lišila se znakem na přední masce chladiče a plechovými disky kol z koncernového Volkswagen Polo III. Ve výrobě nebyl nahrazen žádným typem.

Felicia Pick-up od Abrexu – 1:43

Již nějaký čas je v prodeji model hatchbacku Škoda Felicia 1,3 GLXi z roku 1994. Řeklo by se, že u Abrexu měli dobrý základ, na kterém mohli stavět, ale pravda je jinde. Po bližším prozkoumání Pick-upu je vidět, že tento model je lepší. Zvláště přední nárazník a ostatní detaily (maska, světla, mřížka topení na kapotě). U Abrexu nezapomněli ani na plechové disky. Původně jsme mysleli, že nástavba je z plastu, ale příjemným překvapením bylo, že je též z kovu jako celý model. Věrně působí i zadní partie vozu, ale okna v zadních dveřích jsou hodně zapadlá.

SKODAHOME.cz známkuje

Model Pick-upu  se nám líbí více než původní hatchback. Jen již zmíněná okna zadních dveří a černá přístrojová deska (u modelu hatchbacku byla šedá) snižují výslednou známku. Modelu od Abrexu  ŠKODA Felicia Pick-up v měřítku 1:43 dáváme lepší dvě, a model nesmí chybět v žádné sbírce s modely, které mají okřídlený šíp ve znaku.