První větší akcí v letošním kalendáři tuning srazů byla uplynulý víkend Autosport & Tuning Show v Hradci Králové. Součástí této akce bylo i premiérové kolo Meguiar´s Show&Shine 2013. Soutěž, která nemá za úkol nahradit tradiční Tuning Cup, ale má

Meguiar´s Show&Shine

Po úvodním srazu letošního roku z Dlouhé Lhoty s nízkou účastí byl hradecký sraz možnou očekávanou zkouškou, jak na tom letošní srazy skutečně budou. Bohužel se ukazuje, že tuning je více a více na sestupné vlně a pomalu se vytrácí jak dobře a vkusně upravená auta, tak také hojné počty návštěvníků a diváků. K tomuto trendu nepřispívají ani stálá nutkání organizátorů pořádat akce na letištních plochách s přemrštěným vstupným, které jsou dnes již přežitkem. Stále více účastníků preferuje srazy a akce v “rodinnějším” prostředí autokempů. Právě proto také skutečný stav české tuningové scény, co do návštěvnosti, prověří až červnové 3. kolo Meguiar´s Show&Shine – RelaxMeeting v tradičním přírodním prostředí paddocku dostihového závodiště v Pardubicích.

AUTOSPORT&TUNING SHOW Hradce Králové

Ale vraťme se zpět na letiště do Hradce Králového. Možná to bylo díky nepříznivé předpovědi počasí a varování meteorologů. Možná jen to, že sraz pořádaný dříve na stejném místě se nesetkal příliš s kladným ohlasem. Bohužel uplynulá akce se jednoznačně nezařadí mezi ty nejlepší, nejvyhledávanější a kladných ohlasů bude bezesporu jako šafránu.

Velmi slabá účast soutěžních aut v prostoru Show&Shine a to i v pokročilých dopoledních (poledních) hodinách, špatná až žalostná prašná příjezdová cesta v kombinaci s VIP vjezdem působí pro leštěnkáře komicky. Chvílemi to vhání slzy do očí s odpoledním vyhlašováním soutěže, kdy komentátor musel svůj projev a vyhlášení TOP 10 Show&Shine a speciální ceny Meguiar´s průběžně přerušovat v závislosti na vedle startujících sprintech, a proto hodnotíme tento sraz celkově jako podprůměrný, až velmi zaostávající za očekáváním.

Konec tuningu v Čechách?

Jak v sobotu prohlásil jeden uznávaný motoristický redaktor: “Jel jsem na tuto akci s myšlenkou, že dávám českému tuningu dva, maximálně tři roky. Když to ale zde vidím, rok je možná až,až …”,a  k tomu dodal: “Snažím se na této akci nalézt alespoň něco průměrného, bohužel i to je hodně těžké”

Doufejme, že  do budoucna klesající tendence zájmu o toto odvětví zastaví na “přijatelné” úrovni, byť dávno jsou časy minulé, o kterých si lze nechat jen zdát.

Druhé soutěžní kolo Meguiar´s Show&Shine 2013 je naplánováno na 25. 5. a hostí jej letiště v Olomouci, ze kterého Vám opět přineseme reportáž a fotogalerii. Finále  International Prague Car Festival se koná  31. 8. – 1. 9. na pražském výstavišti v Letňanech.

Fotogalerie AUTOSPORT&TUNING SHOW Hradce Králové

Text a foto: Fíla