ŠKODA AUTO na mezinárodním autosalonu ve Frankfurtu na Mohanem, pořádaném od 14. do 22. září, představí ve světové premiéře hned dva modely: Rapid Spaceback a přepracovanou podobu SUV Yeti – poprvé ve dvou designových variantách. ŠKODA AUTO tak pokračuje

Nová ŠKODA Rapid Spaceback a modernizovaná ŠKODA Yeti

„Na IAA ukážeme sílu naší značky – jak novinkami v podobě hatchbacku Rapid Spaceback a SUV Yeti, důkladně přepracovaného do dvou designových variant, tak i celou naší omlazenou a rozšířenou modelovou paletou,“ říká předseda představenstva ŠKODA AUTO Prof. Dr. h.c. Winfried Vahland. „Pokračujeme v naší růstové ofenzívě i v době, kdy jsou podmínky na trhu složité. V příštích letech pozici značky ŠKODA, coby významného hráče na světových automobilových trzích, dále posílíme.“

ŠKODA Rapid Spaceback: Nová třída mezi kompaktními hatchbacky

S modelem ŠKODA Rapid Spaceback rozšiřuje automobilka svou nabídku v silném segmentu kompaktních vozů. „ŠKODA Rapid Spaceback je první hatchback značky ŠKODA v nižší střední třídě a tedy i dalším milníkem v historii značky,“ říká Dr. Frank Welsch, člen představenstva ŠKODA AUTO za oblast technického vývoje. „Poprvé jsme nyní zastoupeni v nejsilnějším segmentu evropského automobilového trhu.“

Rapid Spaceback: Mladistvý kompaktní hatchback značky ŠKODA

Nový Rapid Spaceback spojuje dynamický a svěží design s tradičními hodnotami vozů ŠKODA. Od konkurence se odlišuje po stránce vzhledu i funkčnosti. ŠKODA Rapid Spaceback zaujme aplikací nového designového jazyka značky ve spojení s výrazně osobitým charakterem. Na přání může Rapid Spaceback nabídnout řadu možností individualizace, mimo jiné velkou panoramatickou prosklenou střechu a páté dveře s prodlouženým sklem. Interiér působí vysloveně svěžím a mladistvým dojmem: s modelem Rapid Spaceback přichází nové tříramenné volanty, potahové látky a dekorační lišty.

Nabídkou prostoru stanovuje nová ŠKODA Rapid Spaceback nová měřítka mezi kompaktními hatchbacky. Cestující si mohou užívat největšího místa před koleny a nad hlavou vzadu v této třídě. Špičkový je také zavazadlový prostor s objemem 415 až 1 380 litrů. ŠKODA Rapid Spaceback je promyšlený kompaktní vůz s řadou „Simply Clever“ řešení. Jedním z mnoha chytrých prvků je mezipodlaha, která umožňuje rozdělit zavazadlový prostor do dvou horizontálních úrovní. Nechybí ani škrabka na led ve víčku palivové nádrže. Kromě toho je v interiéru i zavazadlovém prostoru spousta držáků, sítí a háčků.

Paleta motorů zahrnuje čtyři benzinové a dvě naftové jednotky. V nabídce modelové řady Rapid se objeví také varianta GreenLine s emisemi CO2 jen 99 g/km. Pokud jde o ochranu posádky, přesvědčí Rapid Spaceback rozsáhlým paketem prvků aktivní i pasivní bezpečnosti.

Důkladně přepracovaná ŠKODA Yeti – nyní ve dvou designových variantách

Představením přepracované verze na IAA dává ŠKODA AUTO modelové řadě Yeti nový impuls. Oblíbené kompaktní SUV bude nyní poprvé k dispozici ve dvou variantách. Zatímco model označený Yeti byl navržen v rytmu velkoměsta, Yeti Outdoor je laděný na dobrodružnou notu. Po rozsáhlém přepracování dostaly obě varianty modelu Yeti zcela novou podobu přední a zadní části. „Městský“ Yeti má navíc nárazníky, boční ochranné lišty nebo prahy dveří lakované v barvě karoserie, zatímco varianta Outdoor je má černé.

V obou variantách zaujme ŠKODA Yeti širokými možnostmi individualizace. Na výběr je pro obě varianty sedm motorů; pohon předních, nebo všech kol s mezinápravovou spojkou Haldex páté generace; ručně řazené převodovky nebo dvouspojková ústrojí DSG. K tomu má vůz i nová kola z lehké slitiny a nové prvky designu interiéru, jako jsou tříramenné volanty, nové potahové látky nebo dekorační prvky. Nechybí ani technické novinky: jako vůbec první vůz značky ŠKODA může být Yeti vybaven parkovací kamerou.

„ŠKODA Yeti si vede skvěle nejen v autosalonech, ale také na silnici i v terénu,“ říká Werner Eichhorn, člen představenstva ŠKODA AUTO za oblast prodeje a marketingu. „Ve své inovované podobě je nyní ŠKODA Yeti ještě atraktivnější a univerzálnější. Takto chceme dále posilovat naši dobrou pozici na trhu.“

Největší modelová ofenzíva v historii automobilky úspěšně odstartovala

Nová ŠKODA Rapid Spaceback a modernizovaná ŠKODA Yeti jsou nejnovější příspěvky největší modelové ofenzívy v téměř 118leté historii automobilky. Ta je jedním z pilířů Růstové strategie ŠKODA, jejímž cílem je zvýšit do roku 2018 celkové prodeje značky na minimálně 1,5 milionu vozů.

Za tímto účelem automobilka v příštích letech představí v průměru každých šest měsíců jeden nový nebo přepracovaný vůz. Ve svých plánech počítá ŠKODA AUTO také s posilováním na růstových trzích Číny a Ruska. Vedle mezinárodních růstových trhů posiluje nadále ŠKODA AUTO i svou pozici v Evropě, kde chce zvýšit svůj tržní podíl ze současných zhruba čtyř procent na více než pět procent.

ŠKODA AUTO na 65. ročníku IAA ve Frankfurtu nad Mohanem:
Stánek ŠKODA AUTO: hala 3.0, stánek A05
Plocha stánku ŠKODA AUTO: 1 732 m2
Tisková konference ŠKODA AUTO: 10. září 2013, 10:15 až 10:30 h