Spojení historických vozidel a roudnického vinobraní v roce 2002 se ukázalo jako dobrá myšlenka. Letos se Historici v Roudnici sjeli již po dvanácté a kromě aut, motocyklů byla k vidění i módní přehlídka dobového oblečení.

Historici v Roudnici

U počátku všeho stáli tři nerozluční kamarádi a až po uši zamilovaní do starých strojů. A tak se na jaře roku 2002 zrodila myšlenka, pokusit se zorganizovat výstavu historických vozidel v Roudnici nad Labem, ve městě, které nemělo v této oblasti žádnou minulost. Na zcela samostatnou výstavu jsme neměli dost sil, zkušeností ani účastníků.

Vhod nám ale přišla akce, pořádaná městem, nazvaná “Roudnice na řece času”. Jednalo se o staročeský jarmark spojený s vinobraním a jinými doprovodnými programy. Náš návrh, uspořádat v rámci vinobraní výstavu veteránů, přijalo kulturní středisko kladně. Pomohlo vytvořit jakési zázemí a celou akci oficiálně zaštítilo. U spojení roudnického vinobraní s veterány jsme zůstali dodnes a položili tak snad pevný základ pro vytvoření tradice. 

Roudnické vinobraní a historici

Roudnické vinobraní na zámku doplnili na Karlově náměstí již podvanácté Historici v Roudnici. Návštěvníci si mohli prohlédnout motocykly, auta a nebo soutěžní přehlídku dobového oblečení, kterou vyhrála posádka vozu Praga Piccolo Kellner z roku 1930.

Soutěž automobilů do roku výroby 1945 vyhrál De Dion Button (1909) a katogorii poválečných vyhrál zástupce SKODAHOME.cz s replikou Porsche 550 Spyder postavený na podvozkové platformě Škoda. Zajímavostí byla cena pořadatele, kterou udělili největšímu exponátu autobusu ŠL 11 Tourist.

Více Vám o atmosféře napoví naše fotogalerie, kterou pro Vás nafotil Olin. Zpáteční cesta se nesla v duchu příjemně strávené soboty a s přáním šťastně domů dovést několik lahví burčáku.

Velká fotogalerie Historici v Roudnici 2013