Díky jubileu v podobě 500.000 vyrobených vozů ŠKODA Superb druhé generace uzavírá závod v Kvasinách jeden z nejúspěšnějších roků své historie. K nejdůležitějším událostem patří náběhy výroby obou modernizovaných modelů Yeti a Superb i zahájení výroby mode

ŠKODA AUTO

Rok 2013 byl pro společnost ŠKODA AUTO rokem nových modelů. S modely Yeti a Superb přichází z Kvasin hned dva kompletně přepracované vozy značky ŠKODA. „Závod je důležitým pilířem Růstové strategie ŠKODA. S celkem třemi náběhy a s nimi spojenou modernizací tým zaměstnanců opět prokázal svou výkonnost a bravurně zvládl mimořádné výzvy letošního roku,“ říká Michael Oeljeklaus, člen představenstva společnosti ŠKODA AUTO za oblast výroby a logistiky.

Výroba kompletně přepracovaného modelu ŠKODA Yeti začala v Kvasinách v listopadu letošního roku. Od konce května 2013 sjíždí v Kvasinách z linky kompletně přepracované modely ŠKODA Superb a Superb Combi. Pro výrobu byla montáž a svařovna vybavena novým zařízením a nástroji. Závod navíc optimalizoval logistické procesy a nově koncipoval zkušební pracoviště na konečné montáži. Již na počátku roku zahájila ŠKODA AUTO montáž modelu ŠKODA Roomster v Kvasinách. Za tímto účelem byla modernizována část montážní linky. Modernizováno bylo také pracoviště na testování geometrie vozu a celý logistický proces v Kvasinách byl přepracován. Mimo jiné vznikla nová logistická hala.

Ekologickým projektem roku

Důležitá opatření závod v letošním roce zavedl v oblasti ochrany životního prostředí. V červenci byla uvedena do provozu nová kogenerační jednotka. S novým zařízením klesnou emise CO2 závodu o deset procent, resp. o 8.000 tun CO2 ročně. Nová kogenerační jednotka byla už několik týdnů po svém uvedení do provozu vyznamenána jako ‚Ekologický projekt roku’ v České republice. Investice do ekologie představovaly zhruba tři miliony eur. Dvě třetiny financovala společnost ŠKODA AUTO, jedna třetina této investice byla hrazena ze strukturálních fondů Evropské unie.

500.000 vozů řady Superb

Úspěch závodu v Kvasinách v letošním roce vyjádřila i dvě výrobní jubilea: V listopadu sjel v Kvasinách z linky 1,5miliontý vůz. V posledním předvánočním týdnu vyrobil závod 500 000. vůz řady ŠKODA Superb druhé generace.

Závod společnosti ŠKODA AUTO v Kvasinách má již téměř osmdesátiletou tradici. Již na počátku třicátých let se zde vyráběly automobily, mimo jiné i JAWA 700. Prvním vozem značky ŠKODA, vyrobeným v Kvasinách, byl v roce 1947 model ŠKODA Superb. Následovaly pak například vozy ŠKODA Felicia (1958-1964), ŠKODA 110 R Coupé (1970-1980) nebo ŠKODA Pick-up/VW Caddy Pick-up (1995-2001). Roku 2001 byla zahájena výroba vozu ŠKODA Superb. V roce 2009 se rozběhla výroba modelu ŠKODA Yeti, začátkem roku 2013 byla v Kvasinách znovu zahájena výroba modelu ŠKODA Roomster. Dnes zhruba 4.500 zaměstnanců závodu v Kvasinách vyrábí modely ŠKODA Yeti, Superb a Roomster. Ve třísměnném provozu tu denně sjíždí z linky 800 vozů.