Poslední testovanou novinku s okřídleným šípem ve znaku je ŠKODA Rapid Spaceback. Svým dynamickým designem chce oslovit hlavně mladé zákazníky a zároveň je prvním hatchbackem značky ŠKODA v nižší střední třídě, kde se snaží vyplnit prostor mezi modely Fab

ŠKODA Rapid Spaceback

Emocionální náboj nejmladšího modelu značky ŠKODA vynikne zejména při pohledu z boku a ze zadu. Silueta se štíhlými sloupky je sportovně protažená. Na optické dynamice se podílí také rozvor o délce 2 602 milimetrů. Vysoká, ostře tvarovaná linie Tornádo vytváří na boku vozu jasný kontrast světla a stínu. Novinka je dlouhá 4 304 mm, to je o 179 mm méně než u modelu Rapid se splývavou zádí. Kratší zadní převis posiluje dynamický vzhled kompaktního hatchbacku.

Interiér v duchu stylu a pestrosti

Uvnitř vozu je patrný důraz na maximální čistotu tvarů, kvalitu použitých materiálů a preciznost zpracování. Navíc je celý interiér prostorově velkorysý a nabízí dostatek pohodlí cestujícím vpředu i vzadu.

Pracoviště řidiče je promyšleně uspořádané a logicky členěné. Ovládací prvky jsou snadno dosažitelné, vše je na správném místě. Designéři cíleně posílili horizontální orientaci přístrojové desky, která podporuje pocit prostorové velkorysosti interiéru.

ŠKODA Rapid Spaceback se dodává ve třech výbavových stupních: Active, Ambition a Elegance. V závislosti na zvoleném stupni výbavy nebo provedení interiéru jsou palubní deska a výplně dveří laděny v kombinaci černá/černá, černá/šedá a černá/béžová.

Čtyři benzinové a dva naftové motory

Pro nový model ŠKODA Rapid Spaceback jsou k dispozici čtyři benzinové motory a dva naftové agregáty. K dispozici bude i ekologická verze GreenLine: se vznětovým čtyřválcem 1,6 TDI/66 kW produkuje emise CO2 ve výši pouhých 99 g/km, což odpovídá spotřebě 3,8 l/100 km.

Velká fotogalerie ŠKODA Rapid Spaceback 1,2 TSI

V prvním námi testovaném voze byla výkonnější varianta motoru 1,2 TSI dosahuje 77 kW (105 k) a jak výrobce udává, emise CO2 zde činí 125 g/km, spotřeba je 5,4 l/100 km. Hodnoty pro verzi 1,2 TSI/77 kW Green tec pak jsou 5,0 l/100 km a 116 g CO2/km. Tento motor se dodává s ručně řazenou šestistupňovou převodovkou.

Velká fotogalerie ŠKODA Rapid Spaceback 1,6 TDI

Druhý námi testovaný vůz skrýval pod kapotou výkonnější variantu motoru 1,6 TDI se 77 kW (105 k). Tato motorizace se nabízí jen s manuální pětistupňovou převodovkou a produkuje emise CO2 ve výši 114 g/km, což odpovídá spotřebě 4,4 l/100 km. Green tec se spokojí s 3,9 l nafty na 100 km, resp. vypustí 104 g CO2/km.

SKODAHOME.cz testuje

Již při prvních jízdách, které jsme absolvovali v loňském roce ve slunné Itálii, zanechal v nás Rapid Spaceback velmi příjemné pocity. Zde jsme se nejprve svezli s motorizací čtyřválcem 1,2 TSI/63 kW (86 k) ve spojení s manuální pětistupňovou převodovkou.

K prvnímu našemu testu jsme si vybrali výkonnější variantu motoru 1,2 TSI disponující 77 kW (105 k). Z našeho testu vyplynulo, že je lepší vybrat si silnější motor, což se kladně projeví při plném zatížení vozu. Nejvíce nás ale zajímali jízdní vlastnosti u benzínových, lehčích motorů, ke kterým jsme u klasického Rapidu měli výhrady. U Spacebacku je vidět, že jeho ovladatelnost a jízdní vlastnosti zaslouží pochvalu. Vůz jde dobře za volantem a i průjezdy zatáčkami, ať pomalými, ostrými, tak i dlouhými, rychlými, drží dobře stopu a chová se neutrálně.

Druhý ŠKODA Rapid Spaceback s motorem 1,6 TDI se 77 kW (105 k) a působil díky panoramatické střeše prodlouženým zadním sklem pátých dveří ještě sportovněji. V současné době se jedná o vůbec největší prosklenou střechu v celé modelové paletě značky ŠKODA: vnější rozměry jsou 1 713 × 1 155 mm, průhledová plocha pak má rozměry 1 210 × 780 mm.

Asi nejdůležitějším faktorem majitelů nových vozů je spotřeba. Zde musíme konstatovat, že benzínový motor chce opravdu lehkou nohu, při které není problém jezdit po Praze kolem šesti litrů. Pravda je, že v těchto ohledech je lepší naftový motor. Ten bychom hlavně doporučili těm, kteří vůz používají zvláště na delší vzdálenosti a najedou za rok více kilometrů.

SKODAHOME.cz doporučuje

Ti, kteří nepotřebují zas tak velký kufr, je Rapid Spaceback se svými 415 litry zavazadlového prostoru ideálním vozem. Jeho sportovní vzhled, dostatek místa pro cestující jsou hlavní devizy, které budou hrát hlavní roly při nákupu tohoto vozu. Ti, kteří právě hledají auto, které bude někde mezi Fabií a Octavií je právě ŠKODA Rapid Spaceback tou trefou do černého, a SKODAHOME.cz ho doporučuje.