Nová ŠKODA Octavia se začlenila do rodiny Scoutů. Ve světové premiéře byl v Ženevě odhalen individualistický všestranný automobil s vynikajícími jízdními vlastnostmi i mimo zpevněné cesty, s moderním pohonem všech kol a robustním offroadovým vzhledem. Sku

ŠKODA Octavia Scout

Tento crossover současně nabízí všechny přednosti nové generace modelu Octavia: velký vnitřní prostor, vysokou funkčnost, vynikající bezpečnost, nejmodernější bezpečnostní a komfortní asistenční systémy a jedinečný poměr ceny a nabízené hodnoty. Emise a spotřeba nového modelu Octavia Scout klesly ve srovnání s předchozím modelem v průměru o 20 %.

„Nová ŠKODA Octavia Scout je všestranně využitelný vůz, který dokazuje silné vlastnosti naší značky,“ říká předseda představenstva společnosti ŠKODA AUTO Prof. Dr. h.c. Winfried Vahland. „Octavia Scout je vyspělý automobil, který zaujme moderním pohonem všech kol, skvělými jízdními vlastnostmi a zlepšenými hodnotami stoupavosti a maximální přípustné hmotnosti přívěsu. K tomu přidává i robustní vzhled, výkonné motory s nízkou spotřebou, nejmodernější bezpečnostní systémy a informačně-zábavní technika, dostatek místa a v neposlední řadě i skvělá funkčnost. Nová Octavia Scout splňuje nejvyšší nároky na techniku, estetiku a životní styl a je jasnou odpovědí na rostoucí poptávku zákazníků po atraktivních variantách našich vozů,“ dodává Prof. Dr. Vahland.

Zahájení prodeje je plánováno na září 2014. Octavia Scout je od roku 2007 nedílnou součástí modelové palety značky ŠKODA a její druhá generace má dále pokračovat v úspěšném působení na trhu. Od roku 2007 do konce roku 2013 dodala ŠKODA zákazníkům na celém světě zhruba 53 600 vozů Octavia Scout. To představuje zhruba 8 % celkových prodejů modelu Octavia Combi v tomto období. Nová Octavia Scout je v nabídce výhradně ve verzi kombi.

Silný charakter

Již na první pohled signalizuje nová Octavia Scout sebevědomí a nezaměnitelnost. „Octavia Scout má výrazný vzhled, který optimálně ladí s technikou pohonu všech kol a propůjčuje vozu silný charakter,“ říká šéfdesigner ŠKODA Jozef Kabaň.

Nový designový jazyk značky modelu Octavia Scout vysloveně padne. Vyvážené proporce, ostré hrany, ochranné plasty – vše bylo vytvořeno se zaměřením na maximální vizuální dojem. Svébytný design propůjčuje vozu dobrodružnou povahu.

Příď se vyznačuje robustním nárazníkem s černými plastovými díly a ostře řezanými mlhovými světlomety. V porovnání se standardním modelem Octavia je nárazník Scoutu mnohem výrazněji tvarovaný. Spodní části dominuje široký středový otvor s mřížkou z voštinové struktury. Dole je zdůrazněný nástavcem ve stříbrné barvě. Všechny tyto prvky nesou specifický design verze Scout. Mřížka chladiče nese plaketku s označením modelu.

Stejně jako přídi propůjčili designéři značky i boční linii podstatně silnější a robustnější vzhled. Černé plastové kryty chrání prahy a podběhy po celém boku vozu. Ochranné lišty z černého plastu jsou i na dveřích. Kryty vnějších zpětných zrcátek jsou standardně v designu leštěného hliníku, na přání se v designu leštěného hliníku dodává také podélný střešní nosič.

Světlá výška nového modelu Octavia Scout vzrostla oproti standardní verzi o celkem 33 milimetrů na 171 milimetrů. Standardně dodávaný paket pro špatné cesty chrání v náročnějších podmínkách podvozek před mechanickým poškozením a pronikáním nečistot do motorového prostoru. Vůz chrání dodatečné plastové kryty podvozkových částí a brzdového a palivového vedení.

Octavia Scout obouvá výhradně 17″ kola z lehké slitiny do pneumatik s vyšším profilovým číslem (225/50 R17).

Záď je jasně a precizně uspořádána a obsahuje prvky, které jsou pro vozy značky ŠKODA typické: svítilny ve tvaru písmene C a nové trojúhelníkové prvky. Stejně jako na přídi, i zde dodává vozu charakteristický „terénní“ vzhled výrazný nárazník. Černým krytem chráněná spodní část nárazníku má uprostřed stříbrný offroadový prvek. Po stranách jsou zakomponovány odrazky, tzv. kočičí oči. Vlevo je na pátých dveřích umístěn nápis ŠKODA, vpravo nápis Scout.

Interiér ŠKODA Octavia Scout prokazuje svůj vlastní charakter. Ozdobné prahové lišty vpředu nesou nápis Scout, dekorativní lišty na dveřích mají specifický design Scout. Přístrojová deska je provedena v klasické kombinaci černá/černá nebo v kombinaci černá/hnědá.

Octavia Scout je standardně vybavena tříramenným koženým multifunkčním volantem s integrovaným emblémem Scout. Nápis Scout se nachází také na řadicí páce. Potahy sedadel jsou k dispozici v těchto verzích: textilní (hnědá) nebo v kombinaci kůže/Alcantara (dvě alternativy: černá nebo hnědá).

Octavia Scout nabízí stejně velkorysou nabídku vnitřního prostoru jako Octavia Combi. Interiér patří k největším ve své třídě díky nejlepším hodnotám délky interiéru (1 782 milimetrů), místa pro kolena vzadu (73 milimetrů) a prostoru nad hlavou vpředu a vzadu (983 milimetrů a 995 milimetrů). Zavazadlový prostor pojme 610 litrů, při sklopených zadních sedadlech dokonce 1 740 litrů. Při sklopeném opěradle sedadla spolujezdce lze přepravovat předměty o délce až 2,92 metru.

K tomu přistupuje ještě řada „Simply Clever” detailů, jako oboustranný koberec v zavazadlovém prostoru, Cargo Element, škrabka na led umístěná pod víčkem palivové nádrže, držák reflexní vesty pod sedadlem řidiče, koš na odpadky ve výplni dveří a mnoho odkládacích prostor.

ŠKODA Octavia Scout se dodává v kompletní barevné paletě modelové řady Octavia, která zahrnuje čtyři uni barvy a devět metalických odstínů včetně nové bílé uni barvy Laser.

Spojce Haldex 5. generace

Octavia Scout se dodává výhradně s pohonem všech kol. Mimořádné jízdní a trakční vlastnosti na silnicích i mimo ně zaručuje moderní systém pohonu všech kol se spojkou Haldex 5. generace. K hlavním přednostem patří agilní jízdní vlastnosti, vysoká úroveň aktivní bezpečnosti a nízká spotřeba. V porovnání se spojkou Haldex 4. generace, která byla v modelu Octavia Scout používána dosud, je nová technika o 1,4 kg lehčí.

Systém pohonu všech kol pracuje inteligentně a velmi rychle. Řídicí jednotka neustále propočítává ideální hnací moment pro zadní nápravu. Ztráta trakce je díky preventivnímu spínání spojky v závislosti na aktuální jízdní situaci prakticky vyloučena. Při brzdění motorem nebo při nízkém zatížení je poháněna pouze přední náprava, což šetří palivo.

Nová ŠKODA Octavia Scout dostala do vínku vynikající schopnost tažení těžkých přívěsů. Vůz utáhne přívěs o hmotnosti až 2 tuny, což je o 25 % více než dosud. Excelentní je i stoupavost. Díky zvětšení nájezdových úhlů na 16,7 ° vpředu a 13,8 ° vzadu zvládá Scout bez problémů i náročnější terénní nerovnosti.

Stabilní chování při rozjezdu a v nízkých rychlostech podporuje elektronická uzávěrka diferenciálu (EDS), kterou je Octavia Scout standardně vybavena. EDS je aktivní na přední i zadní nápravě. Pokud se při rozjezdu na povrchu se sníženou adhezí jedno kolo protočí, je cíleně přibrzděno a točivý moment přenesen na protilehlé kolo.

Motor 2,0 TDI/135 kW s DSG a pohonem 4×4

Pro nový model Octavia Scout se dodávají tři motory: dva naftové a jeden benzinový. Agregáty jsou výkonnější a zároveň šetrnější než u předchozího modelu. Důvodem je až o 29 kg nižší hmotnost, modernější pohon všech kol a standardní využití ekologických paketů Green tec se Start-Stop systémem a rekuperací brzdné energie. Všechny tři motorizace splňují emisní normu EU 6, která vstoupí v platnost v září 2014.

Vrcholnou pohonnou jednotkou je naftový motor 2,0 TDI/135 kW (184 k) v atraktivní kombinaci se šestistupňovou automatickou převodovkou DSG a pohonem 4×4. V této kombinaci se tento motor ve voze značky ŠKODA objeví vůbec poprvé. Octavia Scout 2,0 TDI/135 kW akceleruje z 0 na 100 km/h za pouhých 7,8 sekundy, což je nejlepší hodnota zrychlení ze všech modelů ŠKODA s naftovým motorem. Nejvyšší rychlost činí 219 km/h. Maximální točivý moment 380 Nm je k dispozici v rozsahu od 1 750 do
3 000 min-1. Kombinovaná spotřeba činí pouhých 5,4 l/100 km, což odpovídá emisím CO2 ve výši 143 g/km.

Nejvyšší efektivitu v kombinaci s vysokým výkonem zprostředkuje pro Scout základní naftový motor 2,0 TDI/110 kW (150 k) dodávaný výhradně s manuální šestistupňovou převodovkou. Motor dosahuje spotřeby 4,9 l/100 km a emisí CO2 ve výši 129 g/km. Jeho 110 kW zrychlí model Octavia Scout z 0 na 100 km/h za 9,1 sekundy, maximální rychlost činí 207 km/h.

V benzinovém provedení se Octavia Scout dodává s motorem 1,8 TSI/132 kW (180 k) a automatickou šestistupňovou převodovkou DSG. Kombinovaná spotřeba činí 7,1 l/100 km, emise CO2 dosahují hodnoty 159 g/km. Maximálního točivého momentu 280 Nm dosahuje motor v rozsahu od 1 350 do 4 500 min-1. Octavia Scout akceleruje s touto motorizací z 0 na 100 km/h za 7,8 vteřiny, nejvyšší rychlost činí 216 km/h.

Moderní podvozek s víceprvkovou zadní nápravou

Díky moderní konstrukci podvozku s inovovanými nápravami přesvědčí nová Octavia Scout excelentními jízdními vlastnostmi v téměř každé situaci. Vzadu má vůz víceprvkovou nápravu lehčí o 4 kg v porovnání s předchozím modelem. Přední náprava typu MacPherson s trojúhelníkovými spodními rameny „shodila“ 2,8 kg díky optimalizaci materiálu a konstrukčním zlepšením oproti nápravě předchůdce.

Bezpečnost a komfort

Vedle svých terénních schopností nabízí nová Octavia Scout všechny vynikající vlastnosti nové generace modelu Octavia. Bezpečnostní výbava stanovuje nová měřítka. V případě nehody chrání posádku až devět airbagů a multikolizní brzda s automatickým brzděním. Na přání je v nabídce také Front Assistant s funkcí nouzové brzdy, Lane Assistant (asistent pro udržování vozu v jízdním pruhu), Crew Protect Assistant (proaktivní ochrana cestujících na předních sedadlech) a Driver Activity Assistant (rozpoznání únavy řidiče).

Dále je v nabídce na přání řada elektronických komfortních asistenčních systémů: Adaptive Cruise Assistant (adaptivní tempomat), Intelligent Light Assistant (asistent dálkových světel), Automatic Parking Assistant (parkovací asistent) a Traveller Assistant s rozpoznáváním dopravních značek. Nová Octavia Scout může být mimo jiné na přání vybavena systémem automatického bezklíčového odemykání a startování KESSY (Keyless-Entry-Start-and-Exit-System). Nově budou k dispozici tyto prvky výbavy: Optical Parking Assistant (parkovací kamera), sportovní volanty se zploštělým věncem a rádio Swing s 5″ barevným dotykovým displejem.

Nová Octavia Scout opět potvrzuje kompetenci značky ŠKODA v oblasti crossoverů a SUV s pohonem 4×4. V současné době nabízí ŠKODA šest modelů se specifickým offroadovým vzhledem: Octavia Scout, Fabia Scout, Fabia Combi Scout, Roomster Scout, Yeti Outdoor a Superb s paketem Outdoor.