Po double v úvodní soutěži nastoupí tým ŠKODA MRF, startující s tovární podporou, na start druhého podniku Asijsko-pacifického mistrovství (APRC) na Nové Kaledonii s patřičným sebevědomím. Obhájci titulu a vedoucí posádka průběžného pořadí APRC Gaurav Gil

Tým ŠKODA MRF

Rally Nová Kaledonie se koná 17. a 18. května. Na posádky čeká 17 rychlostních zkoušek o celkové délce 235,78 kilometrů.

„Na rally se moc těšíme, na Novou Kaledonii máme hezké vzpomínky. A samozřejmě chceme obhájit loňské vítězství,“ říká Gaurav Gill. Zkušený jezdec vyhrál tuto soutěž dokonce už potřetí za sebou. Varuje však před složitými povětrnostními podmínkami, vládnoucími na tomto souostroví v jižním Pacifiku, které patří Francii: „Počasí tu může hrát rozhodující roli, podmínky se na ostrovech velice rychle mění. Za deště mohou být tratě velice kluzké.“

ŠKODA Fabia Super 2000

Jan Kopecký naproti tomu nemá se specifickými poměry na ostrovech na opačném konci světa žádné zkušenosti. Mistr Evropy z roku 2013 se svým spolujezdcem Pavlem Dreslerem obsadil při jejich první účasti v APRC na Novém Zélandu skvělé druhé místo a přitom zkušeného Gilla popoháněli k maximálnímu výkonu. Při druhé soutěži této sezóny APRC se chtějí opět hlavně učit.

„V APRC je pro nás každá nová soutěž novou výzvou. Posledně nám to ale na Novém Zélandu i v neznámém prostředí jelo velice dobře. Proto jsem optimistou a očekávám, že se i na Nové Kaledonii umístíme na jednom z předních míst,“ říká Jan Kopecký. Obě posádky mají navíc společný cíl – obhajobu titulu v hodnocení značek. Tam ŠKODA po úspěšném zahájení sezóny aktuálně vede.

Pro českou automobilku má účast v APRC strategický význam. Cílem je další posilování povědomí o značce na světových trzích. ŠKODA chce v příštích letech zvýšit své celosvětové prodeje nejméně na 1,5 milionu vozů ročně a posilovat zejména v Asii.

Víte že …

… Rally Nová Kaledonie se poprvé jela v roce 1967? Tehdy se ještě jmenovala „New Caledonia Safari“ a vyhrál ji Australan John Keran s vozem Volvo 122S.

… Rally Nová Kaledonie se do Asijsko-pacifického mistrovství (APRC) započítávala až od roku 1999? Od roku 2001 je stabilní součástí kalendáře APRC, v roce 2003 však z důvodu silných dešťů musela být zrušena.

… ŠKODA na Rally Nová Kaledonie už dvakrát vyhrála? V letech 2012 a 2013 zvítězila posádka Gaurav Gill/Glenn Macneall  s vozem Fabia Super 2000.

… v roce ŠKODA na Nové Kaledonii slavila dokonce double? Za vítěznou posádkou Gill/Macneall na druhém místě dojela dvojice Chris Atkinson/Stéphane Prévot  ve druhém voze Fabia Super 2000 týmu ŠKODA MRF. V této sezóně vyhrála australsko-belgická dvojice i v hodnocení posádek APRC.

… Nová Kaledonie je souostroví v jižním Pacifiku, patřící Francii? Na celkem 18.575 kilometrech čtverečních ostrovů žije zhruba 246.000 lidí.

… novokaledonský Bariérový útes je po australském Velkém bariérovém útesu největším dvojitým bariérovým útesem na světě? V roce 2008 byl korálový útes zapsán na seznam světového kulturního dědictví UNESCO.

… Francie byla v roce 2013 osmým největším trhem značky ŠKODA? V uplynulém roce dodala automobilka francouzským zákazníkům 20.400 vozů.

Číslo pro Rally Nová Kaledonie: 6

Na loňské Rally Nová Kaledonie muselo být z důvodu silných srážek zrušeno celkem šest rychlostních zkoušek. První den byla zrušena poslední rychlostní zkouška, druhý den se jely jen tři z plánovaných osmi rychlostních zkoušek. Soutěž se tak zredukovala na pouhých 174,72 kilometrů.

Kalendář APRC 2014:
11.–13. dubna: Rally Whangarei – Nový Zéland
16.–18. května: Rally Nová Kaledonie – Nová Kaledonie
20.–22. června: Rallye Queensland – Austrálie
15.–17. srpna: Rally Malaysia – Malajsie
26.–28. září: Rally Hokkaido – Japonsko
7.–9. listopadu: Rally China – Čína