Před 80 lety to byl první vůz značky ŠKODA pro široké vrstvy zákazníků: ŠKODA Popular. Legendární veterán se teď s podporou společnosti ŠKODA vydává na literární putování časem, vedoucí napříč Velkou Británii. Automobilový nadšenec Zdeněk Vacek se ve voze

ŠKODA Popular

Zhruba třítýdenní expedice, dlouhá 4.000 kilometrů, začíná a končí v českém velvyslanectví v Londýně. „Těší nás, že můžeme tento skvělý projekt podpořit,“ říká Andrea Frýdlová, ředitelka ŠKODA Muzea v Mladé Boleslavi. „ŠKODA Popular je milníkem ve 119tileté historii našeho podniku. Expedice po stopách Karla Čapka je pro naši značku skvělou reklamou na jednom z našich nejdůležitějších trhů,“ dodává Andrea Frýdlová.

Třítýdenní cesta po Velké Británii je také připomenutím 80. narozenin modelu ŠKODA Popular. Tento svého času revoluční, lehký a cenově výhodný model byl veřejnosti poprvé představen před 80 lety, v únoru 1934. S modelem Popular se splnil dávný sen o automobilu pro široké vrstvy zákazníků. Model byl také zakladatelem nové úspěšné generace vozů značky ŠKODA s moderním páteřovým rámem (namísto do té doby používaného žebřinového rámu), motory s rozvodem OHV a vylepšenou technikou. V letech 1934 až 1946 bylo prodáno téměř 20.000 vozů.

Karel Čapek

Jeden vůz ŠKODA Popular zakoupil také Karel Čapek, a to pro svou družku a pozdější manželku, herečku Olgu Scheinpflugovou. Karel Čapek je jedním z nejvýznamnějších českých spisovatelů 20. století. Vedle prozaických děl a vědeckofantastických románů napsal také řadu cestopisů, mezi nimi také knihu ‚Anglické listy’ z roku 1924. Autor v ní popisuje své postřehy z cesty po řadě měst a regionů země.

Čapkovy cesty

Trasa Zdeňka Vacka vede po vybraných místech Čapkovy cesty. Vůz vyjel od velvyslanectví České republiky v Londýně a zastaví se mimo jiné v Cambridge, Edinburghu, na skotském ostrově Skye, v Glasgow, Bristolu a Liverpoolu. Do cíle – opět do Londýna – by měl vůz dorazit 11. června. ŠKODA Popular Roadster z roku 1937 patří do sbírky zlínského soukromého sběratele Ladislava Samohýla. Auto hrálo i v oblíbeném televizním seriálu Četnické humoresky.