Po dvou double v obou prvních soutěžích letošní sezóny chce tým ŠKODA MRF, startující s tovární podporou, pokračovat v úspěšné sérii i v třetím podniku Australsko-pacifického mistrovství (APRC). Na „International Rally of Queensland“ v Austrálii ve dnech

ŠKODA MRF

„Překrásný Pacifik, průměrné teploty nad 20 stupňů a nekonečné písečné pláže – na to se spolujezdcem Pavlem Dreslerem bohužel nebudeme mít čas, když na australskou Sunshine Coast poprvé přijedeme jako soutěžní jezdci. Naopak: Čeká nás tvrdá práce, neboť zdejší šotolinové tratě, stranou od turistických center, kladou na jezdce i vozy vysoké nároky. Pokud budeme chtít i tady vyhrát, nebude k tomu stačit jen rychlost, ale i trochu chytrosti. Jsme připraveni,“ říká Kopecký.

Dvaatřicetiletý jezdec odcestuje do Austrálie s velkou dávkou sebevědomí, konečně, ve druhém podniku sezóny na exotické Nové Kaledonii slavil první vítězství v APRC, když se umístil pře Gillem. Po první soutěži na Novém Zélandu bylo pořadí obou vozů Fabia Super 2000 opačné: Tehdy triumfoval Gill před Kopeckým.

ŠKODA Fabia Super 2000

„Duel s Gauravem bude zase napínavý. Je dobře, že se v týmu takhle ,hecujeme‘,“ říká český jezdec. Na „International Rally of Queensland“ budou mít Gill a jeho spolujezdec Glenn Macneall opět výhodu zkušenějších. V minulém roce posádka dlouho bojovala o vítězství, druhý den byli ale nuceni závod vzdát. „Tentokrát to samozřejmě chceme napravit. Rally je ale technicky velice náročná a podstatnou roli může sehrát i počasí,“ odhaduje Gill.

Zejména lesní úseky mohou být za deště velice kluzké. Trať často vede také na velice úzkých šotolinových cestách ve vnitrozemí za pobřežím Sunshine Coast. 16 rychlostních zkoušek o celkové délce přes 236,97 kilometrů budou zatěžkávací zkouškou pro lidi i techniku. ŠKODA by v Austrálii mohla svým třetím vítězstvím v řadě dosáhnout hattricku v APRC. Obě soutěžní posádky navíc mají společný cíl, a tím je obhajoba titulu v hodnocení značek. Zde je ŠKODA po úspěšném zahájení sezóny jasně ve vedení.

APRC 2014

Pro českou automobilku mají starty v APRC strategický význam. Cílem je nadále zvyšovat povědomí o značce na mezinárodních trzích. ŠKODA chce v příštích letech zvýšit své celosvětové prodeje na minimálně 1,5 milionu vozů ročně, rozvíjet se chce především na růstových trzích v Asii…

Víte že …

…kořeny „International Rally of Queensland“ sahají až do roku 1968? Tehdy se poprvé konal podnik, který byl předchůdcem „Rally Queensland“. Podnik je nyní i součástí australského rallyového mistrovství a je tak v celé sérii podnikem s nejdelší tradicí.
… „International Rally of Queensland“ byla do Asijsko-pacifického mistrovství (APRC) poprvé započítána v roce 2009?
… „International Rally of Queensland“ byla původně pořádána v nejbližším okolí Brisbane? Od roku 1997 se pořádá ve vnitrozemí za překrásným pobřežím Sunshine Coast, více než 150 kilometrů severně od milionové metropole. Letošní motto: „Sun, Sea, Speed“.
… ŠKODA v rámci APRC vyhrála „International Rally of Queensland“ už dvakrát?  V roce 2012 triumfoval Australan Chris Atkinson s vozem Fabia Super 2000, v roce 2013 zvítězil Fin Esapekka Lappi.
… ŠKODA po obou vítězstvích v tradiční australské rally získala také titul APRC? V roce 2012 se šampionem APRC stal Chris Atkinson, v roce 2013 byl rallyovým králem australsko-pacifického regionu korunován Gaurav Gill.
… Austrálie je s rozlohou 7,7 milionů kilometrů čtverečních šestou největší zemí na světě? Jen samotné pobřeží je dlouhé 35.876 kilometrů.
… australský „Velký bariérový útes“ na pobřeží Queenslandu je největším útesem na světě? Je dlouhý 2.300 kilometrů a je největší strukturou na světě, vytvořenou živými organismy.
… šest podniků Asijsko-pacifického mistrovství (APRC) se koná v regionech, v nichž žije přes 2,5 miliardy lidí?

Číslo „International Rally of Queensland“: 20

V minulém roce zajeli oba piloti vozů ŠKODA na „International Rally of Queensland“ ve všech dvaceti hodnocených rychlostních zkouškách nejlepší časy. Esapekka Lappi byl nejrychlejší ve 13 rychlostních zkouškách a nakonec vyhrál i celou rally. Pozdější šampion APRC Gaurav Gill dosáhl sedmi nejlepších časů.

Asijsko-pacifické mistrovství (APRC), výsledky hodnocení značek po dvou ze šesti podniků:

1. ŠKODA, 75 bodů; 2. Proton, 36; 3. Mitsubishi, 32; 4. Renault, 25; 5. Subaru, 13

Asijsko-pacifické mistrovství (APRC), výsledky hodnocení jezdců po dvou ze šesti podniků:

1. Gaurav Gill, 66 bodů; 1. Jan Kopecký, 66; 3. Michael Young 36, 4. Mark Pedder, 32; 5. Tom Wilde 25

Kalendář APRC 2014:

11. – 13. dubna:     Rally of Whangarei – Nový Zéland
16. – 18. května:     Rallye de Nouvelle Caledonie – Nová Kaledonie
20. – 22. června:     Rally Queensland – Austrálie
15. – 17. srpna:     Malaysian Rally – Malajsie
26. – 28. září:         Rally Hokkaido – Japonsko
7. – 9. listopadu:     China Rally – Čína