V letošním roce se jela již jubilejní 30. Plaketová jízda pořádaná VCC Kolín. Zároveň Veterán Car Club Kolín oslavil ji 45té narozeniny a pro účastníky plaketové jízdy připravil prohlídku letecké základny v Čáslavi.

45 let VCC Kolín

V roce 1969 byl v Kolíně nadšenci známých československých automobilů značky AERO založen AERO CAR CLUB, který sdružoval příznivce a majitele těchto vozů.  Postupem času lidé měnili starší a staré vozy za novější a tak se členové různě střídali a přicházeli noví. Ti měli většinou na denní ježdění již novější vozy a Aerovku si ponechávali jako veterána. Takto klub fungoval až do roku 1978, kdy byl přeorientován na více značek a přejmenován na VETERAN CAR CLUB – právě pro možnost sdružování členů s dalšími typy a značkami nejen automobilů, ale i motocyklů.

30. Plaketová jízda Kolín

Letošní jubilejní 30. Plaketová jízda byla trochu jiná, než jiné roky. Trať byla sice kratší, ale přestávka mezi etapami velmi atraktivní.  Pořadatel VCC Kolín vyjednal návštěvu na letecké základně NATO u Čáslavi. Všichni veteráni měli povolený vjezd přímo do areálu základny a po zaparkování následovala velmi atraktivní prohlídka se sledováním vzletu dvou ostrých letounů Saab JAS-39 Gripen.

Součástí prohlídky byla letištní posádka hasičů, která před dvěma lety ostře zasahovala při nehodě ruského letadla Antonov na místním letišti. Velmi zajímavým objektem byla Biologická ochrana letiště. Zde nám byla představena plejáda dravých ptáků, včetně orla skalního, který je schopen ulovit i srnu. Tito dravci se starají o bezletovou zónu pro ostatní ptáky, kteří by mohli ohrozit startující a přistávající letadla.

Dalším místem návštěvy byl hangár, kde dochází k údržbě a opravě letadel Saab JAS-39 Gripen a Aero L-159 Alca. Na ty si účastníci mohli doslova šáhnout, prohlédnout kokpity a obdivovat ladné tvary těchto strojů. Nás třeba zaujal klakson v kokpitu L-159 Alca, který byl na první pohled totožný s klaksonem na eMBéčku. Posledním místem bylo pak malé muzeum základny a poté již následoval start do druhé etapy.

AERO

Letošní 30. Plaketové jízdy se zúčastnilo na dvě desítky vozů Aero, pro které pořadatel připravil soutěž elegance. Zde se hodnotily nejlepší stroje v kategoriích AERO 500, AERO 662, AERO 1000, AERO 30, AERO 50 a ostatních.

Z ostatních značek byla nejvíce zastoupena značka ŠKODA a nejpočetněji model oblíbeného eMBéčka, který letos slaví své padesátiny. Na startu nechyběl ani zástupce ŠKODAMOTOR veterán klubu podporovaný SKODAHOME.cz se strojem ŠKODA 1000 MBG z roku 1967.

Velká fotogalerie 30. Plaketová jízda Kolín