Mistr Evropy Kopecký vítězí v Austrálii a je současně vedoucím jezdcem celkového hodnocení APRC. Třetí triumf značky ŠKODA v řadě – vítězství v „International Rally of Queensland“ a posiluje vedení v hodnocení značek na APRC.

ŠKODA Fabia Super 2000

Jan Kopecký (CZ) zdvihl v Austrálii se zářícím úsměvem nad hlavu pohár pro vítěze. Mistr Evropy svým bezchybným výkonem na „International ‚Rally of Queensland“ vybojoval pro tým ŠKODA MRF třetí vítězství v letošním ročníku Asijsko-pacifického mistrovství (APRC). Český jezdec se navíc dostal i do vedení celkového hodnocení APRC. ŠKODA také posílila své vedení v hodnocení značek a má nakročeno k úspěšné obhajobě titulu. Zhruba o 16.000 kilometrů dále na západ vyhrál belgický jezdec Freddy Loix, když už v sobotu triumfoval v podniku mistrovství Evropy FIA v Belgii, rovněž s vozem Fabia Super 2000.

„Tento úspěch v Austrálii nás naplňuje štěstím, protože to byla velice těžká rally. Po nočním dešti byly tratě extrémně kluzké. Navíc jsem v neděli na tratě vyjížděl jako první a několikrát jsem musel zastavovat kvůli kravám, které stály na v cestě. Ale ke zdejší překrásné přírodě to prostě patří, “ říká Kopecký. I přes časovou ztrátu dojel ve své první soutěži v Austrálii se svým navigátorem Pavlem Dreslerem po patnácti rychlostních zkouškách do cíle 1:09,3 minuty před domácí posádkou  Scott Padder/Dale Moscatt.

ŠKODA MRF

Díky svým pevným nervům získal dvaatřicetiletý Kopecký zaslouženě také FIA Pacific Cup. Pro značku ŠKODA to byl na  „International Rally of Queensland“ již třetí úspěch v řadě. V roce 2012 tu triumfoval Australan Chris Atkinson ve voze Fabia Super 2000, v roce 2013 zvítězil Fin Esapekka Lappi. Po úspěchu v Austrálii vyhrála ŠKODA pokaždé také mistrovský titul v tomto prestižním seriálu. A Kopecký má nakročeno k tomu, aby v této sérii úspěchů pokračoval: Po třech soutěžích v  mistrovství APRC, které je pro něj nové, má český pilot na kontě dvě vítězství a jedno druhé místo a suverénně tak před svým týmovým kolegou Gauravem Gillem z Indie vede celkové hodnocení.

Obhájce titulu spolu se svým navigátorem, Novozélanďanem Glennem Macneallem, dominoval v prvních třech rychlostních zkouškách, pak ale sklouzl z cesty a musel soutěž vzdát. „Bylo to extrémně hořké. Přišli jsme kvůli tomu o místo na stupních vítězů a o důležité body v boji o titul. Mrzí mne to hlavně kvůli našemu týmu,“ říká Gill, který vyhrál úvodní podnik série APRC na Novém Zélandu. Čínská posádka Jun Xu a Sheng Liu v dalším voze ŠKODA Fabia Super 2000 dojela na pátém místě. Příští soutěž APRC  se jede od 15. do 17. srpna v Malajsii. 

Číslo pro „International Rally of Queensland“: 10

V 10 z 15 hodnocených rychlostních zkoušek „International Rally of Queensland“ zajeli piloti vozů ŠKODA nejlepší časy. Obhájce titulu Gaurav Gill dosáhl nejlepšího času třikrát, Kopecký sedmkrát.

Kalendář APRC 2014:

11.–13. dubna: Rallye Whangarei – Nový Zéland
16.–18. května: Rallye Neukaledonien – Nová Kaledonie
20.–22. června: Rallye Queensland – Austrálie
15.–17. srpna: Rallye Malaysia – Malajsie
26.–28. září: Rallye Hokkaido – Japonsko
7.–9. listopadu: Rallye China – ČínaAPRC  se jede od 15. do 17. srpna v Malajsii.